Поверия за Великден

стихчета великден стихотворения пролет

Великден е един от най-красивите и почитани Християнски празници. Всички знаем за традициите, свързани с боядисването на яйца, правенето на козунаци, ходенето на църква… Този празник обаче е свързан и с още много други традиции и поверия, които са били по-познати по времето на нашите баби. Ето някои от тях:

1. В нощта срещу Великден донесете вода от кладенец или налейте директно от крана в кухнята. С тази вода поръсете стаята и особено внимателно – детската стая. По този начин се прогонват греховете, лошите мисли и злините.

2. Смята се, че на Великден са верни всички любовни поверия. Ако искате брак или любов, пожелайте си го силно на Великден.

2. Дете, което се е родило през Страстната седмица и особено ако е родено на Великден, ще е късметлия във всяко начинание и няма да се оплаква от липса на добро здраве.

3. Младите жени, които все още не са получили предложение за брак, трябва да кажат няколко минути преди настъпването на Великден следните думи: Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ме направи щастлива!

4. Ако на Великден счупите чаша или чиния, това е добра поличба. Ако ви сърби долната устна, очаквайте нова любов.

5. Смята се, че в нощта срещу Великден не трябва да се вдига никакъв шум. В противен случай това ще привлече всички зли и негативни енергии към дома ви.

6. Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава Христос Воскресе! , а отговорът е Воистину Воскресе! Самият Великден се празнува цели седем дни, тоест цялата седмица и затова тя се нарича Светла Великденска Седмица.

7. Дори да не обичате даден човек, ако точно на Великден ви помоли за услуга или ваш стар приятел, с когото сте скарани, се опита да ви иска прошка, загърбете предразсъдъците и бъдете добри християни.

 

Вижте още: Идеи за боядисване на великденски яйца