Освен боядисаните великденски яйца и домашния козунак, на празничната трапеза за Възкресение Христово по традиция е прието да присъства и ястие с агнешко месо. Ако имате нужда от идеи и насоки как да го приготвите, вижте няколко рецепти за вдъхновение:
Агнешко с картофи и гъби
Продукти
- 500 грама агнешко месо
- 400 грама картофи
- 200 грама гъби
- 1-2 червени или зелени чушки
- Подправки – сол, черен пипер, магданоз, джоджен и други – според вкуса
- Краве масло или друг вид мазнина от растителен произход
Приготвяне
Агнешкото месо се сварява в подсолена вода без да се нарязва в тенджера под налягане. Бульонът от сваряването се запазва. Картофите и гъбите се измиват, обелват и нарязват на едро. След това се задушават с малко мазнина и гореща вода. След като омекнат, картофите и гъбите се посоляват и към тях се добавят подправки на вкус. Междувременно агнешкото се обезкостява и нарязва на подходящи за една порция парчета. Месото, картофите и гъбите се нареждат в огнеупорен съд (например от йенско стъкло). Чушките се нарязват на колелца и се нареждат най-отгоре. След това всичко се залива с бульона, останал след сваряването на агнешкото, и се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса С докато картофите се сготвят напълно. След като се извади от фурната, агнешкото се поръсва с прясно нарязани магданоз и джоджен.
Великденска агнешка супа без дреболии
Продукти
- 1 килограм прясно агнешко месо (заедно с костите)
- 1 голям или 2 по-дребни моркова
- 1 домат
- 1 чушка
- 1 глава лук
- Фиде – според предпочитанията за гъстотата на супата
- 1-2 супени лъжици олио или зехтин за готвене
- Подправки на вкус – сол, черен пипер, магданоз, джоджен, чубрица
Приготвяне
Агнешкото месо се измива добре и се поставя в дълбока тенджера да се вари с около 2 и ½ литра вода като при кипването пяната се почиства. Когато месото се свари, бульонът се прецежда, а месото се обезкостява и нарязва или накъсва на малки хапки. Междувременно доматът, чушката и лукът се измиват, почистват и нарязват, само морковите се настъргват. Зеленчуците се задушават в тиган с 1-2 лъжици мазнина и към тях се добавя и от прецедения бульон. Когато омекнат, те се прибавят към агнешкото месо и бульона, супата се подправя със сол и сухи подправки според вкуса и се оставя за кратко да поври на бавен огън, за смесване на вкусовете. Накрая се добавя и фидето и супата продължава да се вари, докато то е готово. Великденската агнешка чорба се поднася с лимонов сок и пресен нарязан магданоз.
Печено агнешко със сос от лапад
Продукти
- 1 килограм агнешко месо от плешка
- 2 връзки пресен лук
- 500 грама лапад
- 2 чаени чаши вода
- ½ връзка пресен джоджен
- Подправки – магданоз, девесил, копър – на вкус
- Сол – на вкус
- 1 чаена лъжичка смлян черен пипер
- 1 супена лъжица червен пипер
- 3-4 супени лъжици разтопено краве масло или олио
- 1-2 супени лъжици брашно
- 1-2 супени лъжици доматено пюре
Приготвяне
Месото се нарязва на големи парчета, овалва се в сол, черен и червен пипер и се слага в тава с малко мазнина и се пече в загрята фурна докато се зачерви. След това се запечатва и се загъва с фолио, като така се оставя във фурната докато се изпече на 150-180 градуса С. Когато е готово, агнешкото се изважда, добавя му се малко вода и се оставя отново за кратко време на 180 градуса С във фурната. Междувременно лукът и лападът се нарязват на едро. Когато месото е окончателно готово, то се изважда от тавата и в соса от печенето му се добавят зеленолистните като няколко пъти се объркват, докато омекнат. След това към соса се добавя брашното, размито в малко вода, и доматеното пюре. Ако сосът изглежда прекалено гъст, към него се добавя топла вода като количеството зависи от предпочитанията на семейството за гъстота. След това агнешкото се връща в тавата и се допича за 10-15 минути заедно със соса, за да се обединят вкусовете.
Агнешка мусака с коприва
Продукти
- 600 грама обезкостено агнешко месо
- 1 килограм пресни картофи
- 4 стръка пресен лук
- 1 кафена чаша разтопено краве масло или олио
- 1 супена лъжица доматено пюре
- Подправки на вкус – сол, червен пипер, черен пипер, розмарин, джоджен
За заливката на мусаката
- 500 грама коприва
- 100–150 грама краве сирене
- ½ кофичка кисело мляко
- 2 яйца
- Сол на вкус
Приготвяне
Месото се нарязва на малки парчета и се задушава в 3–4 супени лъжици предварително загрято краве масло или олио. Когато месото се зачерви, се добавят нарязаният пресен лук и 50 милилитра вода. Всичко това се овкусява със сол и червен пипер и се задушава под капак в продължение на още около 10 минути. Когато образуваният бульон започне да се изпарява, се прибавят доматеното пюре, розмаринът и джодженът. Налива се 1 чаена чаша гореща вода и по желание се подправя с черен пипер. Междувременно дъното на намазана с масло или олио тава се покрива с обелените и нарязани на шайби картофи, отгоре се разпределя плънката от месо и лук и накрая се покрива плътно с втори ред картофени шайби. Всичко това се залива с бульона, образуван при задушаването, като течността трябва да е на нивото на месото. Мусаката се пече около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
За плънката – почистената и измита коприва се вари 5 минути в подсолена вода. Охлажда се със студена вода, отцежда се и се наситнява. Яйцата се разбиват, прибавя се киселото мляко и отново се разбива добре. Към сместа се добавя копривата, всичко се разбърква и се добавя настърганото сирене. Заливката се разпределя върху изпечената мусака, след това тавата се връща във фурната и ястието се пече още 15-тина минути.
Агнешки шишчета
Продукти
- 600 грама агнешко месо, нарязано на кубчета като за шишче
- 8 малки глави лук
- 1 буркан цели мариновани гъби или пресни гъби (например култивирани печурки)
- 3 супени лъжици разтопено краве масло
- Сол и черен пипер – на вкус
- Резенчета лимон
Приготвяне
Парченцата агнешко месо се поръсват със сол и черен пипер на вкус. Главите лук се нарязват на половинки. След това всяко шишче се нанизва като се редуват парченце месо, ½ глава лук, отново парченце агнешко, гъба и т.н. Шишчетата се намазват с разтопеното масло и след това се изпичат в на силно загрята фурна. Поднасят се с резенчета лимон и могат да се гарнират със зелена салата или с друг вид пролетна гарнитура.