Как да боядисаме великденски яйца с натурални бои от природата?

боядисване великденски яйца

Един от най-светлите празници за православните християни е Възкресение Христово или Великден. По традиция в четвъртък или в събота преди този празник всяко семейство боядисва яйца в червено и в други цветове. Обикновено най-лесно е да го направим с готови, изкуствени бои, които купуваме от магазина. Има обаче начин да боядисаме яйцата и с естествени, натурални багрила. Те правят яйцата много красиви и нежни, но което е още по-важно – натуралните бои са напълно безвредни. С тях заедно с децата можем да приготвим пъстри и креативни великденски яйца.

Преди да започнем да боядисваме великденските яйца по този начин, трябва да се знае, че процесът на оцветяване е доста по-бавен и цветовете, които ще се получат, ще бъдат по-бледи в сравнение с изкуствените бои. И още едно много важно нещо – натуралните бои ще се получат само върху бели яйца, като трябва да бъдем подготвени и за изненади, защото от един и същи плод или зеленчук може да излязат различни цветове. Освен това боядисването често се получава не особено равномерно, но това придава допълнително очарование на великденските яйца.

Техниките за този вид боядисване са два вида – сваряване на яйцата заедно с оцветителите или боядисване на яйцата след като вече са сварени. При първия начин се получават по-наситени нюанси, при втория – съответно по-светли.

Най-често използваните цветове се получават от:

Червено/розово – червено цвекло, билката брош, люспи от червен лук, червени боровинки

Синьо – червено зеле, боровинки, арония

Жълто – куркума, варени лимонови или портокалови кори

Зелено – спанак, магданоз, спирулина

Оранжево – люспи от кромид-лук, червен пипер

Лилаво – червено вино

Кафяво – кафе еспресо

Ето и няколко варианта за получаване на всеки от тези натурални бои, с  които да оцветим яйцата за Великден:

Червена натурална боя за великденски яйца

Вариант 1: Две глави червено цвекло се рендосват и се заливат с 1,5 литра вода. След сваряването на течността към нея се добавя 1 супена лъжица сол и 2 супени лъжици оцет. Яйцата се накисват в боята за поне 1 час и периодично се проявяват, за да се избере степента на наситеност на цвета. При твърде кратко време – цветът ще бъде блед (по-скоро розов), при по-дълго накисване може да се получи и тъмно червен нюанс.

Вариант 2: Две супени лъжици от билката брош (която се използва в народната медицина) се заливат с 500 милилитра вода. Тази отвара трябва да кипне и след това яйцата могат да се боядисат като се пуснат за известно време в кипящата отвара. Друг начин е яйцата да се потопят в поизстиналата смес за известно време – от 15 минути до няколко часа. Колкото по-дълго престояват, толкова по-наситен ще бъде цветът.

Вариант 3: Люспите от 4 -5 глави червен лук се сваряват с 200 милилитра вода и 2 супени лъжици оцет. Сместа се вари приблизително 10 минути, след това се сваля от котлона и се прецежда, а след 5 минути се добавят и яйцата. Те се оставят в багрилото до получаване на желания цвят.

Жълта натурална боя за великденски яйца

Вариант 1: Две супени лъжици куркума се разтварят в 2 чаени чаши вряла вода с добавени 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица ябълков оцет. Яйцата се потапят и се изчаква до получаването на по-светло жълт или по-тъмен нюанс. За наситено жълто се препоръчва яйцата да престоят в сместа цяла нощ.

Вариант 2: Три супени лъжици куркума и 1 супена лъжица червен пипер се разтварят в 500 милилитра вряща вода. Към тях се добавят 1 чаена лъжица сол и 2 супени лъжици оцет. Яйцата се потапят в тази боя и в зависимост от времето за престояване, цветът ще стане по-блед или по-наситен.

Синя боя натурална за великденски яйца

Вариант 1: В 2 чаени чаши вряла вода с добавени към нея 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица ябълков оцет се накисват 3-4 супени лъжици ситно нарязано червено зеле. Яйцата започват да се пускат едно по едно като в зависимост от продължителността на престояването в боята могат да се боядисат от небесно синьо до тъмно, наситено синьо, ако яйцата престоят в сместа една нощ.

Вариант 2: Една чаена чаша замразени черни боровинки се пасират и се смесват с 400 милилитра вода, 1 чаена лъжичка сол и 2 супени лъжици оцет. Тази смес се сварява и яйцата се оставят в нея минимум за 1 час.

Вариант 3: Две шепи от прясна арония или черна боровинка се слагат за завиране в 200 милилитра вода заедно с 2 супени лъжици оцет. Плодовете се притискат леко с лъжица, за да се разпукат. Сместа се вари около 10 минути, след което се прецежда и след 5 минути се добавят яйцата. Те се оставят в сместа до получаване на желания цвят.

Зелена натурална боя за великденски яйца

Вариант 1: Яйца, вече боядисани в жълта боя се потапят в сок от изцеден сварен спанак, който е разбъркан с 1 чаена лъжичка сол и 3 супени лъжици оцет.

Вариант 2: Половин килограм спанак или 1 връзка магданоз се заливат с 1 литър вода. Сместа се вари до оцветяване в зелено. След това спанакът или магданозът се отстраняват и в отварата се потапят предварително сварените яйца. Имайте предвид, че зелен цвят се получава много трудно и при този метод със сигурност яйцата ще станат бледо зелени.

Вариант 3: Яйцата се потапят в жълта натурална боя за минимум 30 минути и във вариант на синя боя отново за около 30 минути.

Оранжева натурална боя за великденски яйца

Вариант 1: Обелките от 4 глави лук се заливат с 2 чаени чаши вода, към тях се прибавят 1 чаена лъжичка сол и 2 супени лъжици оцет. Сместа се сварява за около 20 минути и яйцата се боядисват в нея като се оставят да престоят минимум 10 минути и след това до получаване на предпочитания цвят.

Вариант 2: Една кафена чаша червен пипер се разтваря в 1 л вода, добавят се 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол. Вари се на тих огън заедно с яйцата в продължение на 20 минути.

Лилава натурална боя за великденски яйца

Вариант 1: Равни количества вода и домашно червено вино с добавени 1 чаена лъжичка сол и 2 супени лъжици оцет се сваряват и в тази смес се потапят яйцата и се оставят в нея, докато се постигне желаният нюанс.

Вариант 2: Яйцата се потапят в червена натурална боя за около половин час и след това в синя боя от естествено багрило за още миниум 30 минути. Така ще бъде получен бледо лилав цвят, за по-наситен цвят времетраенето на боядисването трябва значително да се увеличи.

Кафява натурална боя за великденски яйца

3 кафени чаши кафе еспресо се размесват с 1 супена лъжица ябълков оцет. За да се получи светло кафяв нюанс яйцата трябва да се потопят в тази смес, за тъмно кафяв цвят те трябва да поврат в сместа за приблизително 30 минути.

След като яйцата изсъхнат, може да се обтрият с напоен с олио памук за блясък.

 Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg

Коментарите са изключени.