Как да направим здрави великденски яйца, без да се напукат при варене

здрави яйца великден варене

Как да не се напукат великденските яйца преди да ги боядисаме?

Боядисването на яйца е типичен обичай преди Великден, но освен красиви, е важно те да са и здрави. За съжаление, през последните години, поради начина на отглеждане на пилета и кокошки, самите яйца са с различна здравина на черупката и често се случва така, че да са се напукали, още докато ги варим, преди изобщо да сме ги боядисали. Има обаче някои хитрини, които можем да използваме, за да направим здрави великденски яйца и да избегнем риска от счупване при варенето:

1. Преди да започнете сваряването на яйцата, извадете ги от хладилника поне за 1-2 часа, за да придобият стайна температура.


2. Измийте добре яйцата, преди да започнете да ги варите. Това няма отношение толкова с тяхната здравина, но е важно хигиенно изискване.

3. Изберете подходяща тенджера, която да е едновременно дълбока и широка, но и да не е прекалено голяма и да успява да пасва на котлона.

4. Снабдете се с алуминиево фолио, мека кърпа и плоска порцеланова чиния – те ще са важна част от предпазването на яйцата от напукване. За целта сложете меката кърпа, така че да покрие дъното на тенджерата, за да предпази яйцата от счупване. След това подредете добре и плътно първия ред яйца. Поставете един слой фолио, така че да ги покрие и да ги предпазва от мърдане и поклащане по време на варенето. След това  сложете втори ред яйца и отново алуминиево фолио. Накрая захлупете с чинията, която трябва да е с подходящ размер, за да придържа яйцата. С тази техника яйцата няма да се клатушкат и подскачат при варене, което е основна причина за тяхното напукване.

5. Залейте яйцата с хладка вода,. така че да покрие нивото над чинията.

6. Добавете 3 лъжици оцет, това повишава здравината на яйцата.

7. Варете яйцата на умерена температура

8. Варете яйцата 10 минути, това е оптимално време, за да са добре сварени и за да останат здрави.

9. Започнете да боядисвате яйцата, докато са още топли. Така самото боядисване ще се получи по-добре, а и ще намалите риска от това яйцата да се счупят при поставянето в разтвора с боя.

 

Вижте още:

8 идеи за боядисване на великденски яйца

Как да си направим великденско зайче от захар