Как да си направим великденско зайче от захар

?????????????

С какво мислите да изненадате вашите деца за този Великден? Имаме предложение за вас! Направете си заедно красиви фигурки от захарен фондан. Великденски яйца, цветенца, животинки, всичко, което можете да си представите. Единственото, от което имате нужда, е желание, капчица въображение, малко захарен фондан (захарно тесто) и хранителни бои. С тези материали лесно можете да се сдобиете от големите магазини или специализираните за сладкарски материали.

В тази статия сме подготвили специално за вас подробно разписани стъпки, с които можете да си направите страхотно Великденско зайче. Лесно, приятно и бързо ще превърнете семейния празник в красиво арт ателие, в което главни действащи лица сте вие и вашите деца.


От какво имаме нужда за направата на захарно Великденско зайче?

  • 200 гр. захарно тесто
  • Хранителни бои – цветове по избор, в случая – розово (или червено), синьо
  • Клечки за зъби

Както ви споменахме, захарен фондан може да се намери на много места, но въпреки това, можете да си направите и вие самите.

Вижте как:

За около килограм тесто ще са необходими следните съставки:

  • 35 г. желатин;
  • 100 мл. студена вода;
  • 50 г. глюкоза;
  • Около 1 кг. пудра захар;
  • Царевично нишесте.
  • Хранителни бои

Начин на приготвяне на тестото и оцветяване:

Към желатина добавяме водата, оставяме да набъбне, добавяме глюкозата и слагаме в микровълнова печка за около 2 мин., докато се разтопят съставките. В една купа се слага половината от пудрата захар и съставките, и се бърка с миксер. Постепенно се добавя останалата част от пудрата захар до получаване на тесто. Тестото се слага в плик или в кутия с капак, за да няма достъп на въздух. Преди работа, ако тестото е стегнало, леко го притопляме в микровълновата. Оцветяването става с добавяне на няколко капки боя и постепенно увеличаване на количеството боя в зависимост от наситеността на цвета, който търсим. За да не залепва тестото, се поръсва с царевично нишесте.

 

Моделиране

Преди да започнем с моделиране, трябва да размачкаме хубаво тестото.

Стъпка 1:

За оформяне на тялото на зайчето се прави голяма капка и се поставя върху подложката.

?????????????

Стъпка 2:

За крачетата се правят по-малки капки, като с притискане на пръста оформяме лапичка, а с инструмент (или клечка за зъби) – пръстите. По същия начин се оформят горните лапи. Към тялото се прикрепят с капка вода.

2

Стъпка 3:

В средата на тялото за стабилност се забождат 2 бр. клечки за зъби. Изчаква се около час-два, за да може тялото да стегне преди да сложим главата. А докато чакаме, оформяме розовите детайли (коремче и лапички).

3

Стъпка 4:

Когато тялото изсъхне, оформяме топче за главата и я закрепяме върху клечките. С две топчета правим муцунката, а с инструмент или клечка за зъби правим дупчица за уста.  Чрез други малки топчета оформяме очите и нослето.

4.1

4.2

Стъпка 5:

За ушите забождаме две клечки за зъби, на които ще ги прикрепим. Ушите се оформят от капка, която се сплесква между дланите на ръката заедно с розовия цвят. Прищипват се в долния край и се слагат на клечките за зъби, като предварително в долния край на ушите е навлажнено, за да могат да залепнат.

5

Стъпка 6: Последният детайл на нашия красив великденски заек е опашката.

6

С това нашето зайче е готово, като по желание можем да направим различни аксесоари (морков, яйца).

Step - final

 

radostina
Автор:
Радостина Милчева

 

 

Вижте още:

8 идеи за боядисване на великденски яйца

Поверия за Великден

Как да си направим къща за кукли

Как да си направим домашен пластилин?