7000 жени раждат у нас, без бременността им да е била проследена от специалист

Седем хиляди жени раждат всяка година у нас без бременността им да е била адекватно проследена от специалист. През 2021 г. една от десет жени ще бъде приета да ражда, без да й е бил извършен какъвто и да било преглед или пък изследване. Това крие сериозни рискове за здравето и живота на бебетата и майките, се казва в доклад „Цената на безразличието“, изготвен от коалиция от граждански инициативи, след които и кюстендилската организация „Ларго“, съобщиха от организацията.

Според проучването поне една трета от тежките заболявания при недоносените бебетата се дължат на предотвратими усложнения от нелекувани инфекции на майката по време не бременността. До изписването от болницата грижата за здраво бебе струва 340 лв., а грижата за недоносено бебе с леки усложнения струва 20 пъти повече. Болничната грижа за бебе с тежки усложнения може да достигне 300 пъти грижата за здраво бебе, отбелязва още докладът.

В него е посочено, че националният рамков договор предвижда около 65 млн.лв. през 2021 г. да бъдат отделени за болнична грижа за бебета. Инвестицията в проследяване на всички бременни жени у нас ще излезе около 1 млн.лв.

Ако това доведе до намаляване на дела на усложненията само с 5 процента, ще бъдат спестени два пъти повече ресурси, коментират от неправителствената организация „Ларго“.

От там отбелязват още, че у нас всяка година се раждат по около 6500 недоносени бебета. „Ако само при 26 от тях бъдат избегнати предотвратими усложнения, това ще покрие разходите за проследяване на бременностите на всички майки. Така ще се освободят ресурси, оборудване и експертиза за лечение на наистина непредвидими усложнения, много повече родители ще бъдат спокойни и много повече бебета и деца ще повишат шансовете си за качествен и пълноценен живот“.

Проучването е изготвено по проект „Наредба 26 в действие: за повече здрави бебета и щастливи майки“ и цели осигуряването на достъп до качествени медицински грижи на всички бременни жени и родилки, независимо от тяхната възраст, образование, етнически произход, материален или осигурителен статус.

Източник: Novini.bg

Коментарите са изключени.