9 прекрасни неща, свързани с бременността, за които понякога забравяме

бременност ползи щастие

За много голям процент от жените бременността е един от най-благодатните и вълнуващи периоди в живота. Едновременно с това, очакването на бебе е и един доста противоречив етап, защото съчетава редица трудности във физически и емоционален аспект с много радости и щастливи моменти. Сутрешното гадене, болките в кръста, смяната на настроенията под влияние на хормоните, безсънието и промените в тялото са само част от предизвикателствата за бъдещата майка в този деликатен период. За да не се фокусираме само върху тях, нека не забравяме обаче, че има много повече причини да обичаме своята бременност. Ето някои от тях:   
  1. Това е незабравимо събитие за цялото семейство

Една от тръпките да разбереш, че очакваш бебе, е да измислиш как да съобщиш на своята половинка, на семейството и на приятелите си. Представете си колко вълнуващ ще бъде моментът, в който ще им кажете, че сте бременна. Или денят, в който ще им разкриете пола на бебето. Запомнете реакциите им, радостта им и лицата им и си ги припомняйте винаги, когато ви стане тежко или трудно по време на бременността. Мислете и за мига, който предстои – когато ще им кажете, че бебето се е родило и тези мисли ще ви окуражават.


  1. Да чуеш как бие сърцето на бебето – безценно

Нищо не може да се сравни с чувството, което ще изпитате, когато чуете за първи път сърцето на бебето си. Някои бъдещи майки едва тогава си дават сметка, че в тях расте нов живот. Всеки път, когато по време на преглед чувате сърдечните тонове на малкото човече вътре във вас любовта ви към вашето бебе ще се засилва все повече и повече.

  1. Мигът, в който ще усетите бебето да помръдва – още по-безценно!

От първото усещане за движение на бебето в утробата, което бъдещата майка чувства като пърхане на пеперудени крила, до по-сериозните движения, които мъничето прави в последните месеци – всичко това оставя дълбоки спомени в съзнанието на майката. Много жени споделят след раждането, че им липсва усещането бебето да се движи вътре в тях, а някои от тях дори продължават да го чувстват и след това. Обяснението е, че връзката между бебето и майката е изключително силна и бременността ни дава възможност да я почувстваме от първо лице.

  1. Бременността ще ви разхубави

Промените, които настъпват в тялото на бъдещите майки не са свързани само с нарастващ корем и подути глезени. Хормоните по време на бременността ще направят косата ви по-гъста, по-дълга и по-силна, кожата ще заблести, бюстът ви ще наедрее и въобще формите ще станат много по-женствени. Може да използвате периода, за да експериментирате с нова прическа, нов цвят на косата и, разбира се, да си купите нови дрехи. Бременните дами имат нужда от нов мини-гардероб, макар че ще носят почти всички неща от него само временно. Така че, поглезете се, без да се чувствате никаква вина и си набавете дрехи, които ще повдигнат самочувствието ви и ще ви накарат да се почувствате красива. (На какви тоалети е добре да заложат бъдещите майки по време на бременността вижте ТУК.)

  1. Бременността често върви ръка за ръка с повече внимание и грижа от страна на околните

Като споменахме глезене, бременността е периодът, в който всички хора око вас ще искат да ви помогнат с нещо, да ви поглезят, да ви „поносят на ръце“. Особено когато коремчето ви вече започне да личи, вероятно доста по-често ще ви правят път, ще ви кавалерстват, ще ви носят подаръци и любими неща за хапване и още много други приятни неща. Възползвайте се и приемайте с радост тези жестове и това внимание към вас. Така ще покажете уважение към близките, а и не толкова близките, които искат да споделят вашето щастие. А ако не ви е много приятно да ви глезят и всички да показват грижовност към вас, потърпете за кратко – съвсем скоро цялото това внимание ще бъде насочено към вашето бебче.

  1. Винаги може да оправдаете поведението си с думите „За всичко са виновни хормоните“

Кога друг път ще можете да обясните всяка силна емоция, която изпитате, с бременността и с бошуващите хормони? Вероятно не и докато не забременеете отново. Никой няма да ви се сърди за лошото настроение, за внезапното избухване в сълзи или дори за неконтролируемата нервност, защото в крайна сметка вие чакате бебе и хормоните говорят вместо вас.

  1. Шанс да подобрите връзката с партньора си

Забременяването и бременността след това са два изключително важни момента във връзката ви с бащата на бебето. Това е нов етап и за двамата и е стъпка напред, тъй като вътре във вас се развива нов живот, който сте създали заедно. Замислете се над това, че бебето, което ще се роди след няколко месеца, е наполовина част от вас, наполовина част от вашия любим човек и това е истинско чудо. Чрез него вие двамата ще бъдете свързани още по-силно и то до края на живота. За да приемете тази нова реалност, бъдете искрени и говорете с вашата половинка за всички неща, които ви предстоят, за всички аспекти на родителството, за чувствата си и новите изживявания. Само така връзката ви ще се развие в правилната посока, ще бъде надградена и дори ще стане по-здрава.

  1. Можете да правите някои неща „като за двама“ и никой няма да ви съди за това

Бременността е идеалното извинение да ядете за двама, без някой да ви гледа критично. Поръчайте си спокойно допълнителна порция, изяжте си десерта без угризения, защото храните не само себе си, но и бебето. Също така, докато сте бременна няма нужда да внимавате за всеки следващ килограм, защото напълняването в този период е нещо нормално. Разбира се, не е добре да се увличате прекалено много по сладкото и нездравословните храни, затова хапвайте повече, но все пак с мярка.

Има още нещо, което спокойно можете да правите като за двама, особено ако сте любители на шопинга. Направете покупки, освен за себе си, и за бебето. Ако не искате да купувате предварително, можете да обиколите бебешките магазини и да прегледате какво се предлага онлайн, за да сте готови да реагирате, когато мъничето се появи. То ще има нужда от легло, кошарка, други мебели за детската стая, дрешки, играчки, ваничка, аксесоари за баня и много други неща. Вие също имате нужда от нови дрехи, от по-различна козметика, от някои уреди като стерилизатор за бутилки, помпа за кърма и др. така че, ако обичате да пазарувате, определено докато сте бременна, ще можете да се развихрите.

  1. И най-вече – бременността е дар и благословия, която не всеки има шанса да преживее

Не всяко семейство е благословено с дете. Когато забременеете, спомнете си, че при някои жени това става изключително трудно. Всеки път, когато се почувствате объркана, напомнете си, че вашето бебе е голям дар за вас и за вашата половинка. Има двойки, които с години се опитват да имат дете, като някои от тях така и не успяват. Тези, които успяват след дълго чакане, празнуват всеки ден, всяко ново чувство и всеки нов етап на бременността. Може би именно от тях трябва да се поучите. Така че – бъдете благодарна, че сте създали живот, че ще имате възможност съвсем скоро да прегърнете бебето си. Мислете за това, винаги, когато бременността ви натежи. Трудните моменти ще отминат рано или късно, вашето малко съкровище ще се роди и тогава ще остане само любовта.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg
Статията е подготвена по материали от: Baby-chick.com