Как да научим детето да разпознава часовника?

За нас, възрастните, разпознаването на часовника е нещо съвсем естествено – но за малчуганите може да се окаже труден процес, особено, ако не са успели да усвоят това умение, след като вече им се налага да го използват. Как най-лесно да им обясним принципа на часовника и неговото значение? При всички случаи – без това да става насила и тогава, когато самото дете има желание да се учи. А това желание можете да провокирате и самите вие, като превърнете научаването на часовника в игра и забавление. Ето една идея:

 

1. Добър момент да научите детето да разпознава часовника е тогава, когато то вече разпознава цифрите и може да брои до 60. Ако започнете с разучаването на часовника преди детето да има тези умения, рискувате да се обезкуражи или да се обърка в това, което му казвате.dete-razpoznava-chasovnik1

 

2. Вземете голям стенен часовник с големи цифри. Най-добре е часовникът да е без пластмасово покритие отпред, за да може детето да мърда стрелките с ръце – това ще улесни процеса

dete-razpoznava-chasovnik2

 

3. Започнете със стелката за часовете – обяснете, че малката стрелка обозначава колко е часът и че тя се движи най-бавно. Поставете стрелката на 12 ч., а след това в различни други позиции от часовника. Позволете на детето само да мърда стрелката и да променя позициите на часа, докато схване принципа. Питайте го – ако сега е 8 часа, къде трябва да е стрелката?

dete-razpoznava-chasovnik3

 

4. Стрелката на минутите – след като детето е схванало значението на стрелката за часа, обяснете какво е значението на стрелката за минутите. Тази част е малко по-трудна за децата, затова – започнете с по-прости варианти като 12.30 или 6.00 ч.

dete-razpoznava-chasovnik4

 

5. След това обяснете позициите „и 15”, „без 15”, като запазете интервалите да са с точност най-много до 5 минути (например – 1:30, 4:45, 8:05, тъй като началото за детето ще е трудно да разчете точен час като 7.47).

dete-razpoznava-chasovnik5

 

6. Позволете на детето да изпитва вас – обикновено родителите питат детето „колко е часът”, когато се опитват да го научат, но можете да обърнете подхода, така ще затвърдите увереността му. След това вие го питайте и така се редувайте.

dete-razpoznava-chasovnik7

 

7. Използвайте игра на принципа „Време е за…” – чудесен начин да затвърдите знанията на детето в това да разпознава часовника е да използва тези знания в реални ситуации – например – „Часът е 9.30 – време е за лягане”. Или пък – „вечерята е точно в 8”, „имаш 15 минути да си довършиш играта”. Добра идея е и да дадете възможност на детето само да си нарисува часовник – например върху картонена чиния, като оцвети различните интервали от часове.

dete-razpoznava-chasovnik8

 

 

Вижте още:

Да научим децата на математика чрез… игри

20 важни обноски по време на хранене, на които да научим детето

Малка гениална техника, с която да научим децата да не ни прекъсват

6 начина да отгледаме отговорни деца, които да не са материалисти