Алерголозите на Александровска болница преглеждат безплатно

Безплатни тестове към професионалните кожни алергии, от които най-често страдат фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, и към все по-често срещания атопичен дерматит, организират специалистите на УМБАЛ „Александровска“. От 25 до 28 ноември лечебното заведение по традиция ще е част от Националната кампания за дианостика и профилактика на кожните заболявания.

Желаещите да се включат в прегледите ще могат да го направят безплатно от 8.30 до 12.30 ч., в кабинет №122 на партера на Клиниката по кожни и венерически болести, след предварително записване на тел. 02/9230454 и 02/9230495. При необходимост ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тестувания.

Алергологичното тестуване е единствения доказателствен метод за установяване на контактна алергия, която може да се прояви навсякъде, но най-често се локализира по ръцете и клепачите. Препоръчително е да се консултират хора с реални оплаквания, поради ограничения състав на екипите и тяхното доброволно участие в кампанията. Поради необходимост от технологично време за отчитане на пробите, тестуване ще се извършва в периода 25-27.11.

Алерголозите на УМБАЛ „Александровска“ споделят, че повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания. Прогнозите са, че през 2050 г. половината от европейската популация ще бъде засегната от тях и всяко второ дете в индустриализирания свят ще се ражда с предразположение към атопичен дерматит. В момента честотата на заболяването достига 25% от детската популация.

Кожната алергия пък се среща при над 30% от активното население в развитите страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага широкия контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

Близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Най-уязвими са фризьори, маникюристи, масажисти и козметици, които са в постоянен пряк контакт с различните алергени (бои, лакове, измиващи препарати, ароматни масла и др.), строителни работници, контактьори с метали (стругари, автомонтьори, касиери, зъботехници, стоматолози) и други. Според специалистите, най-доброто лечение при алергичните заболявания е профилактиката.

Източник: Puls.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK


Коментарите са изключени.