Австралия спира помощите за неваксинирани деца

деца, ваксини, имунизации, петвалентна ваксина, списание родител

Австралийското правителство обяви законопроект, който ще блокира достъпа до някои социални помощи за родители, отказващи да ваксинират децата си.

Проектът беше анонсиран от правителството на Тони Абът още през април заради нарастващите опасения от риска за разпространение на заразни болести, предаде Webcafe.

Семействата, които откажат да имунизират децата си, могат да загубят до 15 000 австралийски долара на година (около 9500 евро) под формата на данъци и помощи за отглеждане на деца, ако законът бъде приет.

Очаква се проектът да мине без проблеми през парламента, а обществената подкрепа за инициативата е масова.

Изключения от политиката ще се прилагат само в случай на валидни медицински причини, когато личният лекар е издал предписание, че ваксинирането на детето е медицински противопоказно„, се казва в закона.

Обхватът на задължителните ваксинации в Австралия достига над 90% при децата между 1 и 5 години. По данни на правителството над 39 000 деца под 7-годишна възраст обаче не са ваксинирани заради нежеланието на родителите им.

Броят на неимунизираните деца в Австралия се е увеличил с 24 000 за последните 10 години.

Бившият премиер Тони Абът заяви, че решението на родителите да не имунизират децата си „не се подкрепят от държавната политика или от медицинските изследвания, поради което подобни действия не могат да бъдат подкрепени от данъкоплатците под формата на помощи“.

Докато антивакс движенията набират скорост по цял свят, Испания отчете първия случай на дифтерия от 30 години насам, довел до смъртта на 8-годишно неваксинирано дете.