Скандалът с ваксините се разраства – и другата ваксина от Турция не е разрешена у нас

деца, ваксини, имунизации, петвалентна ваксина, списание родител

Скандалът с ваксините се разраства, след като Фрог нюз в свое разследване установи, че у нас са внесени 100 000 ваксини срещу хепатит В „Еувакс“ от Турция, които съдържат недопустимо количество живак. Същите са абсолютно забранени за употреба в цяла Европа заради опасността от тежки и неизлечими заболявания.
Друго журналистическо разследване на Валя Ахчиева, излъчено в предаването „Открито“ на БНТ показва, че новородените деца масово се имунизират с ваксина, която не е разрешена за употреба в България. Става въпрос за 100 000 дози от  петвалентната ваксина „Пентаксим“, за която здравният министър Петър Москов увери, че с нея всичко е наред и майките могат да бъдат напълно спокойни.

Справка в документите, свързани с вноса на Пентаксима, показват, че нещата изобщо не стоят така. Според разследването на БНТ, ваксината „Пентаксим“, която  се поставя в момента, не е разрешена за употреба не само в България, но и в целия  ЕС. Петвалентната ваксина е предназначена да се бори срещу пет заболявания-дифтерит, тетанус, коклюш, полиомиелит и причинителя на менингит. Суровините се правят във Франция и се транспортират до Турция, където се разфасоват при неясни условия, които според европейските изисквания трябва да са много високи. Едно от тях е запрашеността на въздуха, например.

В предаването се посочва, че за да бъдат  пуснати  на пазара в Европа, след разфасоването им, те отново трябва да се тестват в западна лаборатория.  Оказва се обаче, че Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ е дала разрешение за внос само на един от компонентите за тази ваксина, а именно за менингит. Това означава, че другите 4 компонента са влезли у нас без задължителното разрешение за това . Те вече се прилагат върху децата ни. Най-любопитното следва. Министерство на здравеопазването е поискало въпросното съгласуване с ИАЛ три месеца, след като вноса е бил вече осъществен. Агенцията отказва да издаде подобно  разрешение.

В разследването се сочат поне 4 сериозни нарушения от страна на МЗ като например факта, че министерството  няма право да внася ваксини, защото по закон това могат да правят физически и юридически лица, регистрирани като търговци. Самата митница също е нарушила закона, пускайки в страната неразрешени за употреба лекарства. Опитите на Валя Ахчиева да се добере до Петър Москов удариха на камък. Бързайки и видимо изнервен от въпросите,  той обясни, че всичко е наред.

На този етап Москов отказва да отговори на въпросите на Фрог за ваксините срещу хепатит В с живак. Лаконично обяснява в някои медии, че изнесените факти за ваксините били атаки срещу коалицията и черен пиар. Съдбата на опасните ваксини и до ден днешен остава неясна. По закон те трябва да бъдат унищожени или изнесени от страната. Няма информация да е направено нито едното нито другото. Никой от управляващите не се наема да каже защо опасни ваксини за деца са били внесени у нас и за какво са щели да се използват.  Интресна подробност е, че срещу опасните и неразрешени за употреба ваксини, внесени от Турция, ние сме предоставили на южната ни съседка  такива, но срещу туберкулоза или още известни като БЦЖ. Имало ли е опасност за националната ни сигурност, ощетена ли е финансовото държавата при тази размяна на ваксини, кой е виновен за това,  управлението на държавата странно  мълчи.

Източник: Frognews.bg