1/3 от родителите смятат, че ваксините са потенциално опасни

Близо 6 на сто от децата у нас нямат задължителни имунизации

ваксини дете

Родителите в България нямат особено доверие във ваксините, но все пак масово имунизират децата си, сочат данните от представително проучване сред 1817 родители на възраст от 15 до 45 г., поръчано от МЗ. “35% от родителите смятат, че задължителните ваксини могат да навредят, а 27-29% – че не трябва да са задължителни”, обяви главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Проучването е правено през декември, преди да се разшуми историята с дарените от Турция ваксини и твърденията, че те нямат разрешение за употреба у нас.

20% от анкетираните смятат, че във ваксините има живи бактерии на болестта, срещу която е ваксината, а 23 на сто – че може да доведе до заболяване. 17 на сто вярват, че имунизациите могат да имат тежки странични ефекти, а 11 на сто – че могат да доведат до увреждания.

Въпреки това 91% от родителите са обявили, че децата им имат задължителните за България имунизации, 2% са казали, че нямат заради противопоказания, 2% – че не са ваксинирани децата си, а близо 6 на сто са обявили, че не знаят дали децата им са имунизирани. “Повечето от тях са мъже. А 30-годишната ми практика сочи, че в ромските общности за липса или наличие на ваксини на децата трябва да се пита бабата – обикновено само тя знае”, обясни Кунчев. Това съвпада и с данните на самото министерство, според което между 2 и 6% от децата нямат задължителните имунизации. Освен това 87% от родителите смятат, че има полза от ваксините. 71-73 на сто смятат, че те трябва да са задължителни.

По отношение на препоръчителните ваксини 50 на сто от родителите твърдят, че са склонни да ваксинират децата си срещу хепатит А, а 43% – срещу грип, но едва 19% – срещу човешки папилома вирус. “Реално обаче покритието с противогрипна ваксина у нас е около 3 на сто”, обясни Кунчев.

“Ваксините са най-големият враг на ваксините” обобщи данните Кунчев. Те са станали по-ефективни и са обхванали повече деца през годините, благодарение на което болестите, от които предпазват, са почти изчезнали. И затова все повече хора смятат, че тези болести не са опасни и не е нужно да ваксинират децата си. Нагласите сред родителите също така показват, че антиваксиналните движения у нас не са толкова силни, но просто “тези от 5 до 15% от родителите, които са противници на ваксините, са по-шумни”, каза Кунчев. Той припомни, че в Калифорния, където имунизациите доскоро бяха препоръчителни, отново е върнат задължителният характер на ваксините след епидемията от морбили, която тръгна от щата и стигна до 18 други.

Проблемът с неимунизирани деца у нас и в Европа може да стане много тежък. Липсата на достатъчно производство на шествалентни ваксини води до проблеми в имунизационния календар не само у нас, а в цяла Европа, обяви министър Петър Москов. Във Франция са спрени реимунизациите на 5-6-годишните, в Англия наличните ваксини излизат от срок на годност през март, недостиг има и в Хърватия, Испания, Полша и Румъния, допълни той. Според епидемиолози това може да се окаже сериозен проблем, при положение че в Европа влизат стотици хиляди бежанци.

ИНИЦИАТИВА

Един от основните изводи на МЗ е, че е нужна добра информационна кампания. Тя ще се прави заедно с националната пациентска организация, сдружението на общопрактикуващите лекари и на асоциацията на педиатрите. На сайта vaksinko.bg и във “Фейсбук” родители ще могат да задават въпроси директно на експерти и ще могат директно да се докладват нежелани лекарствени реакции след имунизация.

Източник: segabg.com

Comments are closed.