Днес е Бабинден – Денят на родилната помощ

акушерка родилно бабинден

На 8 януари по нов стил или на 21 януари по стар стил се отбелязва Бабинден – един от най-големите женски народни празници с езически корени.

На днешния ден се почита „бабата“ – помощничката при раждането, а датата е обявена за празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите през 1951 г.

Около 3500 акушерки празнуват на днешната дата, също и над хиляда специалисти акушер-гинеколози в страната.

Според народния обичай на този ден се засвидетелства уважение към жените, които „бабуват“ на родилките. Майките с деца от една до тригодишна възраст отиват в къщата на „бабата“ със сапун и нова кърпа, за да й полеят да се измие, а тя бърше мокрите си ръце в полите им, за да са плодовити и лесно да раждат.

„Бабата“ връзва на ръцете на децата, които е изродила, червено и бяло конче за здраве. После измива лицата им, защото се вярва, че на този ден водата, минала през бабините ръце, има пречистваща сила.

На обяд невестите се събират отново в дома на бабата-акушерка на празнично угощение. Те носят погачи, баници, печени кокошки и бъклици с ракия и вино. Нарежда се богата трапеза, а пиршеството е продължително и буйно – с песни, танци и понякога с твърде пиперливи и разюздани закачки и сценки. Например „бабата“ кади под полите на жените, за да раждат повече деца, а наричанията и припевките имат в повечето случаи сексуална символика. След обяда на трапезата идват и мъжете.

Коментарите са изключени.