България трета в ЕС по най-дълго майчинство на пълно заплащане

Преди нас са само Естония и Унгария, сочи доклад на УНИЦЕФ

Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия предлагат най-добрите политики в подкрепа на семействата сред 31 богати страни, сочи нов доклад на УНИЦЕФ. Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното кралство и Ирландия са на най-ниските позиции по този показател.

Докладът, изготвен от изследователския център на УНИЦЕФ – Иноченти, класира страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейския съюз от гледна точка на националните политики в подкрепа на семействaта. Тези политики включват продължителността на родителския отпуск при пълно заплащане и услугите за деца на възраст между 0 и 6 г.

Само половината от страните, включени в доклада, предоставят най-малко 6 месеца отпуск за майките с пълно заплащане. В Естония майките ползват най-дълъг отпуск с пълно заплащане – 85 седмици, следвани от Унгария (72 седмици) и България (65 седмици). Съединените щати са единствената страна, включена в анализа, в която на национално ниво не е предвиден платен отпуск за майките или бащите.

Докладът отбелязва, че дори когато на бащите се предлага платен отпуск, много от тях не го използват. В Япония – единствената страна, която предлага най-малко 6 месеца с пълно заплащане за бащите, само 1 от 20 от тях са използвали платен отпуск през 2017. Южна Корея е с втория по дължина отпуск, но само един на всеки шестима родители, които вземат родителски отпуск, е баща. Платеният отпуск по бащинство помага на бащите да изградят връзка с бебетата, помагат за здравословното развитие на децата, намаляват депресията при майките и засилват равенството между половете, отбелязва още докладът. Той призовава за национални политики, които да осигуряват платен отпуск по бащинство и окуражават бащите да го използват.

За някои родители, които търсят варианти за грижа за децата, когато са готови да се върнат на работа, финансовите разходи са най-голямата бариера. Според данните от 29 страни родителите на малки деца в Обединеното кралство най-често посочват разходите като причината, поради която не използват услугите на детски заведения. В Чехия, Дания и Швеция необходимите средства са проблем за по-малко от 1 на всеки 100 родители, които казват, че нуждата им от услуги за детски грижи не е обезпечена.

Източник: Economy.bg

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK

Коментарите са изключени.