Български гимназисти спечелиха 8 медала от престижната Олимпиада на Метрополисите

След отлично представяне всички български състезатели спечелиха медали от престижната Олимпиада на Метрополисите, стана ясно преди минути на церемонията по награждаване. Така едни от най-добрите ни гимназисти по математика, физика, химия и информатика завоюваха 8 медала в конкуренция с участници от 33 града от целия свят. В допълнение те завършиха на второ място в отборната блиц надпревара към състезанието. Българските състезатели са възпитаници на СМГ, НПМГ и ПЧМГ и печелят 1 златен, 4 сребърни и 3 бронзови медала.

Олимпиада на Метрополисите тази година се проведе дистанционно между 16 и 22 декември с отбори от 33 града, като всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Отделно от това се прави и отборно блиц състезание в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията. Тази година в блица българският отбор завоюва второ място.

Ето българските медалисти:

Георги Петков (ПЧМГ – информатика) – златен медал

Александър Илиев (СМГ – физика) – сребърен медал

Борислав Кирилов (ПЧМГ – математика) – сребърен медал

Стефан Хаджистойков (СМГ – математика) – сребърен медал

Андон Тодоров (СМГ – информатика) – сребърен медал

Явор Йорданов (НПМГ – физика) – бронзов медал

Боян Андрейчин (НПМГ – химия) – бронзов медал

Теодор Маслянков (СМГ – химия) – бронзов медал

Техни ръководители са Стойчо Стоев (математика), Евгений Василев (информатика), Светла Дренска (физика) и Борис Толев (химия), както и Жана Кюркчиева (физика) и Наско Стаменов (химия).

Миналата година българите спечелиха 2 купи и 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медали в конкуренция с над 40 отбора от най-големите градове в света. Към индивидуалните отличия софийските гимназисти прибавиха и две купи – една за второ място в общото отборно класиране и купа за победители в блиц кръга.

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тази година тя се провежда дистанционно с виртуален домакин – Москва. В нея участват ученици от 14 до 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезатели, по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание.

В основната надпревара състезателите участват в два кръга различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Българските ученици участват в надпреварата дистанционно, като използват залите на СМГ и НПМГ.

Източник: Mediabricks.bg

Коментарите са изключени.