Безплатна игра учи децата как да събират отпадъците разделно

булекопак

Специално разработена видео игра с името „Разделко“ учи децата как да събират разделно отпадъците си. Играта се разпространява безплатно и засега може да бъде ползвана на всякакви мобилни устройства с операционна система Android или на стационарни компютри под Windows, съобщава БТА, като цитира авторът на идеята за създаването й Димитър Карагегов от „Булекопак“ – една от организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, която извършва разделно сметосъбиране в над 40 общини в страната.

Целевата група на играта са деца между 3 и 12 години, при които още се формират навиците, но наблюденията показват, че има интерес и от страна на възрастни хора, отбелязва Карагегов.

Главният герой в играта е Разделко – зелен, приказен герой, който от създаването на „Булекопак“ учи как да се събират разделно отпадъците. Играта е придружена с подробни инструкции

Освен че учи кой отпадък в какъв цвят контейнер трябва да се изхвърля, играта е увлекателна, смята авторът на идеята. Играчът трябва да се справи с постоянен поток от отпадъци, които трябва да се сортират по подходящ начин, с което да се печелят точки. За целите на играта е разработена и специална валута, с която играчът може да си купи повече животи или подходящ пейзаж на фона, на който да се развива действието. „Възможно е играчите да си купят фон от София, Пловдив, Шумен или най-скъпия – Копривщица, все общини, в които работим“, посочва Карагегов.

Играта е напълно безплатна и завинаги ще остане такава, по думите на създателите й. В момента тече едномесечен период на тестване и разучаване от децата. След това ще бъде организирано състезание за играчите, най-добрите от които ще бъдат отличени с предметни награди като таблет или смартфон.

Победителите ще се оценяват в зависимост от натрупаните точки в играта. Идеята е да се отличава, както най-добрият постигнат резултат, така и регистриран играч, изтеглен на случаен принцип.

Безплатно играта ще се разпространява и в училища и детски градини, които могат да я свалят от сайта на оползотворяващата организация или да я получат на диск, който да се инсталира в компютърните им зали, така че да играят и деца, които не разполагат с подходящо мобилно устройство.

Предстои разработването на играта и за други операционни системи.