Билет за музей вместо детски надбавки

роми

Билет за музей или ученическа екскурзия вместо пари на ръка ще получават родителите, които харчат не по предназначение детските надбавки. Това предвижда проект за правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, пише “Монитор”.

В края на юли депутатите решиха недобросъвестните родители да получава детските надбавки под формата на стоки и услуги за детето, вместо пари. Така по преценка на социалните работници майките, които не се грижат добре за невръстните си деца, ще получават памперси, дрехи и храна за отрочетата. С 35 лв., които родителите получават за първото си дете, ще може да се заплаща и таксата за ясла или детска градина.

Тези правила ще важат за всички непълнолетни майки, които досега получаваха пари на ръка. За по-големите деца семействата ще вземат дрехи и тетрадки. С месечната помощ  ще се плащат и детски лагери, организирани от училищата. Досега мярката „детски в натура” се предоставяше само в случаи, в които социалните имат сигнал, че родителите не използват помощта, която се получава за нуждите на детето. Такива сигнали подават основни учители, които виждат, че хлапетата нямат дрехи или тетрадки.

Мярката се прилагаше за около 1000 семейства годишно, които вместо пари получаваха дрехи и ученически пособия. От тази година детските помощи се отпускат по нов модел – за едно дете семействата получават по 35 лв., за две – 80 лв. и по 130 лв. за три хлапета. Според промените в правилника, ако едно от трите децата е ученик и социалните установят, че родителите не му купуват дрехи и учебни помагала, социалните ще спират 1/3 от общата сума.

Comments are closed.