Бум на ротавирусните инфекции във Варна

Увеличава се броят на заболелите деца от ротавирус в региона

дете, стомашни болки

Увеличен е броят на заболелите деца с чревна инфекция, причинена от ротавирус. Това съобщи за „Фокус“ д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ).
Тя допълни, че най-честите етиологично доказани чревни инфекции с вирусна етиология във Варненска област са с причинител Rotavirus. Д-р Янка Драганова посочи още, че ротавирусите са и най-честата причина за инфекциозните диарии сред децата до 5-годишна възраст.


По данни на д-р Янка Драганова броят на заболелите с причинител ротавирус до 31 юли в областта е по-висок спрямо същия период на 2015 година.

„Регистрирани са 171 деца с чревна инфекция, причинена от Ротавирус, срещу 72 за същия период на 2015 година. Увеличената заболяемост от Ротавирусен гастроентерит във Варненска област корелира и с увеличаването и в цялата страна. Ротавирусите са изключително устойчиви във външната среда. От друга страна, вирусът е силно контагиозен – при малко на брой вирусни частици в организма може да се прояви клинична картина“, заяви д-р Янка Драганова.

Тя отбеляза, че заразяването става при контакт с болен или заразоносител чрез замърсени ръце, играчки, повърхности, храна и вода. „Най-добрата профилактика е ваксинацията. Ваксината се приема през устата. У нас имунизацията е препоръчителна“, каза още д-р Янка Драгановa.