Ден на бащата във Военноисторическия музей

ден на бащатаПо случай 13 юни – Ден на бащата, Националния Военноисторически музей обявява свободен вход от 10 до 18 ч.

За първи път с много атракции в инициативата се включват и филиалите на НВИМ: Военноморският музей – Варна и Музеят на авиацията – Крумово.

Само на този ден за четвърта поредна година гостите на НВИМ ще имат възможност да видят част от съвременната техника на Българската армия (БА), уникални превозни средства и машини, иновативни детски играчки и вълнуващи атракции, представени от традиционните ни партньори и много нови участници.

Специално за събитието БА ще представи автомобил „Пясъчна котка“, високопроходима линейка, участвала в мисии, ЛАПП „Мерцедес – Бенц“ G – 270 CDI FB6, САПП HMWWV – M 1151 A1W, ЛАПП „Мерцедес – Бенц“ G – 270 CDI, ТАПП „Мерцедес – Бенц“ Зетрос 1833 S, ТАПП „Мерцедес – Бенц“ Унимог 5000 и други.

Автентичното преживяване ще бъде допълнено от свободния достъп до кабините на хеликоптер Ми-8 и многоцелеви изтребител МиГ-21 бис, както и до отделенията за управление на самоходна минохвъргачка „Тунджа“ и танк Т-34-85.

Завладяващият Свят на играчките, изпълнен с цветове, фантазии и чудеса, ще очаква всички деца с много игри и атрактивни забавления. За първи път тази година ще бъде обособено пространство и за бебета, в което със специални активности ще се насърчава връзката между родителя и детето. Гигантски конструктор за млади откриватели, видеоигри, симулатор с волан, рисунки с отпечатъци, маски на приказни герои, решаване на загадки, приказки за парите и разнообразни интерактивни изненади не само ще стимулират детското логическо мислене, но и творческото въображение на малчуганите.

Виртуалните преживявания ще се превърнат в реални, защото във външната експозиция на музея децата ще влязат в ролята на истински пилоти на най-новите модели Kettcar колички, които ще управляват на специална надуваема писта и ще се включат във вълнуващо състезание с радиоуправляеми миниколички Ferrari. А с играта Троп трайк родителите ще се превърнат в пътници, а децата – в шофьори, като ще трябва да преминат през лабиринт, спазвайки пътните знаци. Любителите на колоезденето ще се забавляват с едни от най-атрактивните модели велосипеди.

Бащите ще могат да седнат зад волана на едни от най-модерните автомобили и мотоциклети, както и да се насладят на увеличен, напълно реалистичен модел на многоцелевия изтребител JAS-39 Gripen, специализиран автомобил за пътна помощ Iveco, трактор, оборудван с най-интелигентните технологии за управление и челен минитоварач John Deere, както и влекач Scania R450 Euro 6, на който децата ще могат да се качат и да си направят снимка.

Търсачите на силни усещания ще бъдат предизвикани да изкачат 8-метрова стена за катерене. А ентусиастите ще могат да се присъединят към скаутския лагер на открито.

Заобикалящият ни свят може да бъде преоткрит и чрез литературата, затова за отмора Лятна читалня ще посрещне малки и големи с увлекателни четива и интригуващи истории за живота на планетата.

Ярките спомени за изживяванията на този ден ще бъде запечатани в снимки и принтирани на място.

ПРОГРАМА ЗА „ДЕНЯ НА БАЩАТА“ НА ВОЕННОМОРСКИ МУЗЕЙ – ВАРНА

10.00 – 18.00 ч.:

УРОЦИ ПО КОРАБОПЛАВАНЕ

С какви уреди и познания навигаторът управлява кораба и следва курса в открито море

РАБОТИЛНИЦА „ВЪЗДУШНИ ЧУДЕСА“

Изработка на хвърчило

УЧИЛИЩЕ ПО РОБОТИКА

Роботите оживяват

ДЕТСКО ЕКО АТЕЛИЕ

Рисунки върху плат

Comments are closed.