Разнообразна програма по случай Деня на бащата

ден на бащата, баща дете

Фондация „Лале“ и партньори организират различни събития за Деня на бащата – 21 юни 2015 г. Празникът ще се отбележи в много градове в цялата страна. Засега своя програма са дали: София, Търговище, Бяла Слатина, Варна и Пазарджик. Някои събитиявече  започнаха, други ще се състоят на 27 юни.


Милиони хора в над 50 страни по света отбелязват Ден на бащата в третата неделя на месец юни. Независимо от културни, религиозни и социални различия, те са обединени от желанието да посветят деня на важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, баткото и всички значими мъже от семейния кръг на децата, играят за израстването и развитието им.

Научно е доказано, че бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) помагат на децата си да имат по-добри приятелства; по-добри резултати в училище; по-висока самооценка; по-пълноценни взаимоотношения с възрастните и другите хора изобщо; по-малко проблеми с поведението; по-малък риск да употребяват наркотици и най-важното – да имат добро самочувствие.

Целта на кампанията е да покажем и говорим заедно за ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семействата и да съдействаме за разкриване на разнообразни възможности пред мъжете да се включват позитивно, активно и ангажирано в живота на децата за създаване на благоприятна, ненасилствена семейна среда за пълноценно развитие на децата.

Програмата:

Столична библиотека и Фондация Лале организират тържество на 20 юни, събота, в 11 часа на паметника на баща и син Славейкови, където  изпълнение на Христо Чешмеджиев, артист от Народен Театър „Иван Вазов“, ще изпълни стихотворението „Баща ми в мен“. Веднага след това деца и бащи са поканени на среща с български писатели и четене на стихове. До 14.30 часа Детско-юношеският отдел на библиотеката на пл. „Славейков” ще предостави безплатни читателски карти на родителите и децата, участвали в празника.

Във Филиал „Сердика” на Столична библиотека на ул. „Сердика”№ 1 на 18 юни в 10.00 ч. ще бъде открита изложба „Татко и аз”, а на 20 юни между 9.30 и 14.00 часа ще има забавления и подаръци за деца и бащи със съдействието и подкрепата на Фондация Лале.

Филиал „Люлин” на Столична библиотека в ж.к. Люлин, бл. 330-331 организира за деца и родители четене на приказки на 20 юни от 11.30 часа със съдействието и подкрепата на Фондация Лале.

Филиал „Студентски” на Столична библиотека посвещава на Деня на бащата конкурс с награди за рисунка „Ние двамата с татко“ и среща с детски автори и студенти от Художествената академия, с които децата ще рисуват. Заповядайте на 20 юни от 11 до 15 часа във Филиал „Студентски” в Студентски град, бл. 5, стол 17. Събитието е със съдействието на Фондация Лале.

Националният археологически музей, Националната художествена галерия, Националният политехнически музей и Националният Природонаучен музей в партньорство с Фондация Изиарт и Фондация Лале ще отбележат Деня на бащата в рамките на  Лятно училище за деца на 19 юни 2015 година.

Сдружение „Деца и юноши” в София организира на 17 юни от  10 до 12 часа футболен мач за бащи и деца, живеещи в ромските махали на ул. Суходол №З, кв.Филиповци, кв. Орландовци и ул. „Градини” №3. Мястото е спортна площадка пред бл. 48А, в кв. „Захарна фабрика”, София. Татковците, които няма да участват във футболният мач ще премерят сили в друг спортен стил – теглене на въже. Разбира се, ще бъдат подкрепяни от своите деца. Всички бащи ще получат специални картички от децата.

Българска асоциация осиновени и осиновители организира фейсбук кампания по повод празника. Кампанията включва:
– Публикуване на материали за ролята на бащата в израстването и възпитанието детето и за необходимостта от активно присъствие и участие в семейството: психологически изследвания, социални рекламни клипове и др.

– Провокиране на дискусии по теми: „За какво благодаря на моя баща?“,  „Най – хубавият спомен с татко“, „Какъв трябва да бъде идеалният баща?“, „Какво е за мен да бъда баща?“

Търговище
Клуб на нестопанските организации Търговище ще проведе на 17 юни от 10 часа Ден на бащата в Търговище и в село Голямо Ново. Празникът ще протече под наслов „Заедно с татко” и ще събере деца и бащи на състезателни игри, песни и танци,  рисунки заедно с татко и др. Всички бащи ще получат картички от децата.

Бяла Слатина
По случай Деня на бащата Сдружение „Първи юни” организира за деца и бащи от селата Соколаре и Комарево спортно състезание в Парк Кайлъка в Плевен на 27 юни. По време на събитието децата ще нарисуват картички за благодарност към своите бащи.

Варна
Фондация Карин дом  организира на 19 юни, петък, от 10 часа инициатива „Татко и аз  в зоопарка“, както и тематична среща за майки и татковци „Готови ли сме за първия учебен ден?“. На срещата ще бъде представен наръчник „Училището кани бащата“ и ще бъде обсъдена темата за участието на бащите в учебния процес.
Специална картичка за Деня на бащата ще бъде раздадена на децата в детските градини  „Христо Ботев“, ОДЗ „Дружба“, „Детска радост“, за да могат децата да ги дорисуват и подарят на татковците си.

Пазарджик
Сдружение „ЕГИДА” тази година ще сподели опита си за работа с бащи с други организации, като направи дискусия по темата за бащата със Сдружение „Човеколюбие“. Целта е повече организации от града да възприемат идеята за активното включване на бащите и да я мултиплицират в своите „области”.