Денков: „Всички ученици трябва да се върнат в клас най-рано във вторник“

Най-късно до вторник – 7 декември, всички ученици се връщат в училище. Това съобщи служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков в четвъртък пред бТВ.

„Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента, или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло в червените зони, така че да има за тъмночервената зона“, заяви  Денков.

Той посочи, че връщането на всички деца в клас очевидно не може да се случи с двуразовото тестване заради бавното пристигане на тестовете.

В момента пристигат между два и три пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от първи до четвърти клас, каза Денков.

„През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант“, обясни просветният министър.

Денков заяви, че за големите ученици не е проблем да се тестват с обикновени, а не с щадящи тестове. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите.

Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. „В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. „Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата, каза Денков.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо: Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове. Трябва да има механизъм, в който когато се обсъждат образователни теми, да има представител на МОН в МЗ“.

Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година.

Образователният министър каза, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет.

Източник: Mediapool.bg

Коментарите са изключени.