Децата до 10 г. ще пътуват безплатно в градския транспорт

Пътуването в градския и междуселищния транспорт в цялата страна става безплатно за децата до 10 години, а отстъпката на картите за учащи и пенсионери ще бъде по-голяма.

Новата социална мярка би трябвало да влезе в сила от 1 февруари и ще действа до края на 2023 г.

За целта правителството ще одобри допълнителна субсидия от 73 млн. лв. за общините, които след това трябва да ги дадат на превозвачите, за да компенсират разходите им. Парите идват от свръхпечалбата на „Лукойл Нефтохим“.

За учениците отстъпката в цената на картите ще се увеличи от 60 на 70%, а намалението за възрастните ще е с допълнителни 20% или общо 40% по-ниска цена. Тези намаления са процент от редовната стойност на превозните документи.

Трябва да се има предвид, че не трябва да се смята автоматично 70% от сегашната цена на картите за учащи се – ученици и студенти, и 40% на пенсионерите, тъй като те вече са намалени спрямо редовните стойности. Това е намаление спрямо реалната цена на превозния документ, която е различна от тази на превозните документи в момента, поясни пред Mediapool Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Така например в София месечната карта за ученици от 20 лв. ще стане 15 лв., а в Перник ще струва 20 лв. от 1 февруари. Картата в Перник освен за градския транспорт е и за близките села.

Безплатно пътуване за децата до 10 години

От 1991 г. пътуването с обществен транспорт – градски и междуградски, на децата до 7 години е безплатно, съгласно постановление на Министерския съвет, като за градския транспорт те трябва да имат издадена карта.

Междуселищният транспорт за децата до 7 години също е безплатен, но на практика това не се спазва от превозвачите, установи преди време проверка на MediapoolЕдиници са тези, които разрешават да се возят децата безплатно – например „Юнион Ивкони“. Аргументът на останалите е, че държавата и общините не им плащат и те трупат загуби.

По тази причина е спорно доколко децата до 10 години ще се возят безплатно по междуградските линии, след като това и сега не се спазва. Контрол от страна на общините и държавата за това няма.

София няма да може да въведе промените от 1 февруари

Спорно е и доколко намалението ще влезе навсякъде от 1 феруари.

Столична община, например, няма готовност да въведе промените от тази дата, показа проверка на Mediapool.

Причината е, че ще е необходима промяна на общинската наредба, а това отнема време. В наредбата, освен новите цени, трябва да бъде записано и безплатното пътуване за деца до 10 години. Измененията задължително минават през едномесечно обществено обсъждане.