Детски базар на професиите на 25 и 26 ноември

забавление щастливи деца 1 юни

Поради засилен интерес от страна на родители и подрастващи, тази година „Детски базар на професиите“ ще се проведе в рамките на два дни – 25 и 26 ноември, в Националния дворец на културата, София. Всички желаещи учители и училища ще могат да заявят предварително групово посещение на сайта на Българската мрежа.


Проявата е част от проекта „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМ ГД на ООН). Националната инициатива на българския бизнес, насочена към възраждане на труда като ценност, се провежда в 19 компании, в 9 населени места в страната. За четвърта поредна година фирмите разкриват пред над 500 деца творческата страна на труда и реалната стойност на парите като измерител на приноса на всеки трудещ се.

„Проектът спомага за формиране на базови ценности у децата и подпомага тяхното възпитание. Децата получават отговор защо мама и тате ходят във фирмата – за да създават заедно с други професионалисти по-големи, по-значими и по-ценни блага. А оценката за създадените чрез труда им ползи са парите, които клиентите плащат. Както оценките в училище показват нивото на нашите знания“, смята Огнян Траянов, председател на БМ ГД на ООН.

„Гордея се …“ дава реална възможност на децата да се запознаят по атрактивен начин с различни професии в тяхната работна среда. Малчуганите чрез игра разбират колко отговорна е ролята на всеки за общия резултат (успех), колко са ценени родителите им и техният труд. Обменът на гостувания на деца от други фирми, участници в проекта, дава възможност за по-пълно запознаване с различни професии, с важността на професията, за да си успешен и щастлив в живота, и че това изисква много и непрестанни учене и усилия. Изборът на професия носи голяма отговорност и трябва да се започне отрано, сподели още Огнян Траянов.

„Промених решението си. Ще стана като татко“, така 9-годишният Красимир Лаков коментира ползата от своето участие в инициативата „Гордея се с труда на моите родители“.