Нови случаи на дифтерия – дебатът „За” и „Против” ваксините се разгорещява

имунизация дете дифтерия ваксина

Регионалното министерство на здравеопазването в Каталуния потвърди за още осем нови случая на деца, заразени с дифтерия, предаде местният El Pais.


Преди месец в Испания бе регистриран първият случай на дете болно от дифтерия за последните три десетилетия.. В следствие на това държавата започна спешно да изкупува ваксини от цял свят, за да бъдат поставени на всеки, който няма или има нужда от реваксинация.

Случаите със заразени деца с отдавна забравената болест дифтерия, от която нямаше и следа в Европа през последните 30 години, разгорещиха още повече дебата „За” и „Против” ваксините, който се води и у нас. Според мнозина новата мода да не се ваксинират деца със задължителните ваксини крие риск от връщане на отдавна забравени болести. Други пък са на мнение, че ваксините само могат да навредят на децата и трябва да се остави имунитетът им да се справи сам с връхлитащи инфекции.

Първото дете, което са разболя преди месец в Испания, не е било ваксинирано по решение на родителите му. Другите осем пациента обаче са ваксинирани за дифтерия, но при направен тест е установено, че носят бактерията на болестта. Макар да са преносители, това не означава, че са болни, твърдят испанските здравни органи. Децата са изолирани и се наблюдават денонощно, започнали са да приемат и антибиотици.

Първото заболяло дете е на шест години и все още се лекува от дифтерия, след като първите симптоми бяха установени на 25 май. Родителите на детето признаха, че изпитват огромна вина, че не са ваксинирали сина си.

Според лекарите в Барселона, заразата е тръгнала именно от неваксинираното дете. Все пак, те са на мнение, че няма място за паника и не бива да се смята, че болестта ще плъзне из Европа и изразяват мнение, че до седмица проблемът ще бъде овладян.

Дифтерията е заболяване на дихателните пътища, при което ако не се вземат спешни мерки, се стига до задушаване и фатален край. Болестта е силно заразна и се разпространява при пряк физически контакт или по въздушно-капков път.

Респираторната форма има инкубационен период от 2 до 5 дни. Развиването на болестта обикновено е постепенно. Симптомите включват отпадналост, треска, леко възпалено гърло и затруднено преглъщане. При заразени деца се проявяват и други симптоми, като гадене, повръщане, втрисане и силна треска, но понякога симптоми се проявяват едва когато болестта е в напреднал стадий.