Депутатите отхвърлиха идеята задължителните ваксини да станат препоръчителни

ваксини, имунизация, Списание Родител, Родител.бг

Депутатите от здравната комисия в парламента отхвърлиха законопроекта на група народни представители от Атака, който предвиждаше имунизациите от задължителни да станат препоръчителни. Против предложението се обявиха и депутати, и експерти.

Здравният министър Петър Москов заяви категоричната позиция на Министерството на здравеопазването против предлаганата промяна. Той посочи, че такава стъпка е недопустима, тъй като в медицинските среди подобен дебат – „за” и „против” ваксините, изобщо не съществува, а такъв има само в обществото.

По думите му медицинската общност е категорична, че ваксините са единственият начин за защита на населението от определени заразни заболявания. Ако ваксините не бъдат задължителни, има опасност от епидемии, смърт и редица други негативни последици за обществото, категоричен бе Москов.

Той посочи, че националният консултант по епидемиология също е изразил мнение, че прилаганите в момента ваксини са адекватни. Министърът изрази и лично мнение по темата. Той каза, че в някои държави, където са либерализирали режима по имунизациите, за съжаление са се „върнали” заболявания, които са отдавна забравени за цивилизованите общества и даде за пример Калифорния, където в момента отново се обсъжда темата за задължителните ваксини.

Москов допълни, че е за това държавата – да започне образователна кампания с цел повече разяснения за това какво представляват ваксините и за ползите от тях.

От Българския лекарски съюз също категорично защитиха позиция против отпадането на задължителните ваксини. Според медиците освен личните права задължителната ваксинация гарантира и правата на всички останали.

От Българския фармацевтичен съюз също са против поправката на Атака. От организацията изтъкнаха, че задължителната имунизация защитава общественото здраве и без нея последствията биха били жестоки.

От Националната пациентска организация защитиха също позиция в полза на задължителните ваксини.

Председателят на Българската педиатрична асоциация проф. д-р Владимир Пилософ напомни, че дори Върховният административен съд е излязъл с две решения против отпадането на задължителния характер на ваксините. Той посочи, че в някои страни като Франция, където ваксините са препоръчителни, са въведени други видове рестрикции – например деца без ваксини не могат да посещават детски градини, училища, висши учебни завадения.

Друг експерт – проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология – заяви, че не само от медицинска, но и от икономическа гледна точка е недопустима подбна промяна. Той каза, че държавата ще се наложи да поддържа огромни резерви от серуми за лечение на болести, предизвикани от липсата на ваксина за дадена болест, което ще натовари много бюджета.

Проф. д-р Майда Тихолова, която е национален консултант по инфекциозни болести, отбеляза, че в 40-годишната си пракика на лекар, който лекува инфекциозни заболявания, не е срещала нито един случай на тежко ваксинално усложнение.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, също даде редица примери за бум на заразни болести в резултат на несложени ваксини и се обяви категорично против.

За право на информиран избор за ваксинация се обявиха от Патриотичния фронт и от пациентска организация „Заедно с теб”.

Източник: Investor.bg