Дисциплина без драма

Disciplina bez dramaДецата, които постигат най-добри резултати в живота – в емоционален, социален и дори образователен план, – са онези, които биват отглеждани в атмосфера на емоционална близост и подкрепа, но същевременно при наличие на ясни граници и високи очаквания.

Съвременните родители са изправени пред много предизвикателства в отглеждането и възпитанието на децата си. Често те срещат големи трудности, опитвайки се да ги накарат да спазват определени правила, което ще им помогне да се превърнат в добри и успешни хора в бъдеще.


Безкрайните спорове за подреждането на стаята, писането на домашните, ранното лягане, стоенето пред компютъра или телевизора, физическите саморазправи с братчето или сестричето, обличането на връхна дреха преди излизане и много други, се превръщат в сериозни конфликти, завършващи почти винаги със сълзи, крясъци и накърнени взаимоотношения.

Едва ли има родител, който не иска да сложи точка на лошото поведение на децата си, да съхрани и промени взаимоотношенията си с тях.  За целта обаче често се използват неподходящи средства: наказания, заплахи, подкупване, уговорки, крясъци, а понякога дори и шамари. Те не само не дават резултати, но и подкопават отношенията между децата и техните родители.

Много често, опитвайки се да да успокоим нещата, всъщност задълбочаваме хаоса

Колкото и заплетена да изглежда ситуацията, все пак от нея изход има.

Възможно е да дисциплинирате децата си, без да разрушавате връзката си с тях и уважението помежду си, да сведете до минимум драматичните емоции и конфликтите и същевременно да поощрявате развитието на детето така, че то да изгради добри социални умения, да подобри способността си за вземане на разумни решения, да мисли за другите и с действията си да постига успех и щастие в живота.

 

РЕШЕНИЕТО: „ДИСЦИПЛИНА БЕЗ ДРАМА“

Изхождайки от богатия си опит на психотерапевти и невролози, авторите на книгата „Дисциплина без драма“ д-р Даниъл Сийгъл и д-р Тина Пейн Брайсън предлагат ефективен подход за справяне с гневните изблици, напрежението и сълзите. Тяхната идея за дисциплина не е свързана с викове и наказания, а с осъзнат подход към решаване на възникналите проблеми. Те стъпват върху знанието за възрастовото развитие на мозъка на децата, съобразено с индивидуалните особености на характера на всяко дете.

„Дисциплина без драма“ съдържа стратегии, които ще помогнат на родителите да изградят своя собствена философия за дисциплината и да усвоят най-добрите методи, които да им помогнат да предадат на децата си важни житейски уроци. В книгата има интересни факти за развитието на мозъка на детето и податки какъв вид дисциплина е най-подходяща и конструктивна в различните възрасти.

Предлагат се съвети как да се справим с изблиците на гняв и истеричните пристъпи. А накрая са дадени някои от най-често срещаните грешки, които родителите допускат.

Книгата е написана достъпно и интересно и предлага коренно различен подход за дисциплината от съществуващите до момента.

Подплатена с истински истории и забавни илюстрации, тя ще ви даде насоки как да работите осъзнато за разрешаване на конфликтните ситуации.

„Дисциплина без драма“ би била отличен помощник на всеки родител или възпитател, който иска да научи децата на добро поведение, основано не на страха, а на принципите на разума и морала.

Идеите на авторите са практични и разумни, но и много резултатни в дългосрочен план.