Малките деца и по-големите бебчета, които вече се борят с дискомфорта от поникващи зъбки, обичат солетите. Солетите и гризините, които купуваме от магазина обаче, в повечето случаи са правят от бяло рафинирано брашно и съдържат огромно количество сол. Ето защо можем да си приготвим у дома бързо и лесно полезни солети от лимец, които нашите мъници не само ще похапват с удоволствие, но и ще са вкусни и здравословни.
Домашни солети от лимец за бебета и деца (рецепта):
Необходими продукти:
- брашно от лимец – 300 г
- вода – 100 мл
- зехтин – 80 мл
Начин на приготвяне:
За да приготвите домашни солети от лимец за своето дете, посейте в тавичка 300 гр. брашно от лимец. Направете кладенче и в него изсипете зехтина и водата.
Внимателно да разбърквайте, докато тестото не стане с такава консистенция, че да може да се меси с ръце. В началото, когато е твърде лепкаво, може да си помагате с вилица.
Трябва да се получи меко тесто, което да не залепва по пръстите ви или по тавата. Ако е така, добавете още малко брашно от лимец.
Разделете тестото на няколко по-малки части, за да е равномерно разпределено. Разточете с точилка всяка част на тънък лист и разрежете с нож разточеното тесто, за да се образуват отделни ленти.
Подгответе си тавичката, върху която трябва да разстелите хартия за печене. В нея подредете лентите, като дори можете да ги сплетете, като ги засучете няколко пъти.
По този начин те ще имат вид на гризини и ще са по-дебели, за да са удобни на бебешките ръчички, които да могат да ги хващат.
Печете домашните солети от лимец за бебе се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10 минути.
Общо време за приготвяне:
20 минути