Доц. Кунчев: Не е нужно бременните да се ваксинират срещу коклюш

бременност ваксина

„Не съветвам ваксината срещу коклюш масово да се купува от възрастни и да се прави, включително и от бременни. Да, практика е – от 27 страни в ЕС в 11 го правят. Естествено, че бременната ще предаде имунитет на новороденото, но ситуацията не е такава, че това да е масова стъпка. По-важно е да се ограничат контактите на бебето, това ще свърши същата работа.“

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в коментар за мерките срещу разпространението на коклюш у нас по време на семинар за ваксинопрофилактиката.

Той потвърди, че първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. 

Мерки за ограничаване на разпространението

Друга мярка, но не особено ефективна, е въвеждането на противоепидемични мерки в детските заведения и училищата, но това не е надежден начин да се спре разпространението. Коментирали сме и въвеждането на 14-дневна карантина в класовете, в които има заболели деца, обсъжда се учениците да не се местят по кабинети. Възможно е преминаване към онлайн обучение за отделни класове и училища, но това е решение на местните власти, каза доц. Кунчев.

По думите му предстоящата ваканция и празниците ще забавят разпространението на коклюша, но няма да го спрат.

Колко ефективна е ваксината

60% от всички заболели от коклюш в Европа са имунизирани, но го карат леко, което дори затруднява диагнозата. До 2010 г. в България се използваше българската ваксина ДТК (дифтерия, тетанус, коклюш), която се произвеждаше в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя се правеше от всичко, което се съдържа в бактерията. Това я правеше доста реактогенна. Отчитали сме до 3% нежелани реакции, които не са тежки – болка, подуване – но не искахме това да се случва. Спазвайки принципа „преди всичко не вреди“, всички развити страни преминаха на ацелуларна ваксина, които е по-щадяща като странични ефекти. Ние го направихме 2010 г. С което изчезнаха нежеланите реакции, но имунитета, който дават, е по-слаб и по- краткосрочен.

По думите на главния здравен инспектор в момента има поне 2-3000 болни, регистрираните до вчера са 314. „Това е начеваща епидемия“, обобщи доц. Кунчев.

Източник: Offnews.bg