Ето колко деца трябва да имаме, за да живеем по-дълго според ново проучване

Децата са не само най-голямото щастие и радост, но и основната причина за нашите безсънни нощи. И изглежда, че животът без деца е по-лесен, но, както се оказва, той е и по-кратък. До този извод стигнаха учени от Мичиганския университет, пише Actualno.com. Те анализираха генетичната и медицинска информация на 276 000 души, живеещи в Обединеното кралство. Изследователите са установили, че хората с деца са по-склонни да живеят по-дълго от останалите.
„Да имаш деца е по-добре за дълголетието ти, отколкото да нямаш деца“, казва един от авторите на изследването, проф.Джанджи Джан.

„И по-малко или повече децанамалява продължителността на живота“, допълва експертът.


Може би причината са социалните контакти, които родителите трябва да установят. Те общуват по-често с възпитатели, учители и родители на други деца.

„По-високите нива на социален контакт са свързани с по-дълъг живот“, обяснява изследователят.

В същото време отглеждането на три или повече деца вече е сериозно финансово бреме, което означава, че родителите са подложени на голям стрес. Учените стига до извода, че хората с много деца живеят по-малко от родителите на две деца.

По-ранни проучвания показват, че жените, които са имали няколко деца, са по-малко податливи към развитие на деменция, според здравния портал The Health Site. И всичко това се дължи на ефектите на естрогена, чието производство се увеличава няколко пъти по време на бременност.

От друга страна, двойките с деца имат по-високи нива на удовлетворение от живота и по-ниски нива на депресия, отколкото двойките без деца.

Изданието припомня, че според учени от Харвард им седем ежедневни навика, които ни правят щастливи:

  • Отказ от пушене
  • Въздържание от алкохол или поне да не се прекалява с него
  • Поддържане на нормално тегло
  • Отделяне на време за тренировки всеки ден
  • Проява на любознателност и желание за придобиване на нови знания
  • Използване на здравословни методи за разрешаване на конфликти
  • Поддържане на стабилни, дългосрочни приятелства и любовни връзки

Comments are closed.