Фонтанелата – какво представлява, каква е ролята й и кога се затваря

фонтанела бебе главичка

Много майки имат въпроси и неясноти относно онази анатомична особеност на бебешкия череп, която наричаме фонтанела. Какво всъщност представлява фонтанелата? Защо в някои участъци главичката на бебето е мека? Каква е функцията на фонтанелата? Кога се затваря? Какво трябва да се следи около затварянето, формата и размерите й? Трябва ли да се пази фонтанелата от докосване и необходимо ли е да се полагат специални грижи за нея? Вижте някои отговори:

Какво представлява фонтанелата?

При новородените бебета черепните кости не са свързани здраво помежду си. Между тях има гъвкави шевове и меки мембрани от съединителна тъкан, наречени фонтанели. Обикновено говорим за фонтанелата в единствено число, имайки предвид най-голямата, която се намира върху горната части на черепа, между челната, тилната и теменната кост. Но всъщност фонтанелите са 6 като най-забележими са голямата, наречена още предна, теменна или връхна, и малката, наречена още задна или тилна, защото се намира на тила.


Всяка фонтанела се затваря по различно време, като голямата се затваря последна – между 8-ми и 18-ти месец, малката до 3-месечна възраст, а двойките странични фонтанели (има по две от двете страни) – още по време на вътреутробното развитие.

Каква е ролята на фонтанелата?

Фонтанелите имат изключително важна роля при раждането. Те позволяват деформиране на черепа на бебето още при преминаването през родовия канал и особено при промушването между костите на таза на майката, което в някои случаи въобще не е лека задача. Благодарение на фонтанелите костите, от които се формира бебешкият череп, са подвижни, обиколката на главата може да стане по-малка, формата леко да се промени и така да премине по-лесно през родовите пътища. Меките мембрани и еластичните шевове имат и защитна функция по време на раждането, защото предпазват главата на бебето и неговия мозък от наранявания.

След като детенцето се появи на бял свят, фонтанелите също могат да имат важна роля – например при повишение на вътречерепното налягане, което може да стане в резултат от протичането на раждането или от вътреутробна инфекция. Шевовете и фонтанелите имат способността да компенсират това състояние като леко се изместват. Ако това не стане, бебето може да страда от болка в главичката. Ето защо детските невролози следят с особено внимание всяко изменение и промяна в размерите и напрежението на фонтанелите и това е важен критерий за здравето на бебето след раждането и до навършването на 1 година.

Какви са формите и размерите на фонтанелите?

Най-голямата фонтанела – известна като предна, теменна или връхна фонтанела – има формата на ромб. Размерът й варира при различните новородени от 0,5 см на 0,5 см до 3 см на 3 см. По-широката фонтанела може да означава, че до бебето са достигали по-малки количества калций и витамин D по време на бременността, защото се предполага, че съществува връзка между начина на хранене на бъдещата майка и размера на фонтанелите след раждането.

Малката фонтанела (наричана още задна или тилна) има формата на триъгълник с размер около 5 мм.

Обикновено в рамките на няколко дни след раждането е възможно фонтанелите да увеличат леко размера си като резултат на възвръщането на нормалната форма на бебешкия череп след преминаването през родовите канали.

Кога се затварят фонтанелите?

Голямата фонтанела  обичайно се затваря около възрастта – 12 до 15 месеца. Има случаи, когато това може да стане и по-рано – между 8-ия и 12-ия месец или по-късно – между 15-ия и 18-ия месец, а рядко и след тази възраст, но най-късно до навършването на 2 години.

Малката фонтанела може да се окаже затворена още при раждането (това се установява при около 25% от новородените) или да се затвори през 1-вия, 2-рия до 3-тия месец на бебето.

Ако затварянето на голямата фонтанела стане по-скоро от 6-ия месец, това може да попречи на нормалния растеж и развитие на мозъка на бебето и да доведе до сериозни заболявания като микроцефалия. Тогава е необходима консултация с детски невролог. Ако предната фонтанела не се е затворила след 18-ия месец, възможно е това да е знак, че детето има рахит, което изисква наблюдение и лечение от педиатър.

Всъщност в рамките на редовните консултации при педиатъра в първата година от живота на бебето, едно от нещата, които задължително се следят е обиколката на главичката на мъничето и нарастването й за един месец.

Затварянето на фонтанелите е генетично определен процес, но то има връзка и с количествата калций и витамин D, които приема новороденото. Важно е бебето се храни пълноценно с достатъчно кърма или адаптирано мляко, както и да се правят повече слънчеви бани, ако е възможно. При мъниците, родени в зимните месеци, може да се наложи допълнителен прием на витамин D, той обаче трябва да се назначи от лекар.

Какво е добре да се следи около фонтанелата и затварянето й?

На пипане голямата фонтанела обикновено е леко вдлъбната. Ако бебето плаче или повръща – две действия, които водят до напрежение в главата – фонтанелата обичайно леко се издува. Има и случаи, при които предната фонтанела пулсира, когато мъничето плаче. Това се дължи на напрягането на организма на бебето, тъй като се увеличават тласъците на кръв и пулсирането става по-изразено и по-ясно видимо за родителите.

Ако голямата фонтанела е прекалено хлътнала, това може да е признак на обезводняване и недостиг на течности в организма вследствие на повръщане, диария или повишена температура. Това може да се случи и при неправилно усвояване на хранителните вещества.

Ако фонтанелата е по-изпъкнала от обикновено, това може да е знак за повишено вътречерепно налягане. Ако има и други симптоми като висока температура и необичайни промени в поведението като отказ от хранене или плач, добре е веднага да се уведоми педиатъра на бебето.

Ако голямата фонтанела, вместо да се смалява, става по-голяма и в допълнение към това има и промяна в поведението – детето е по-неспокойно или пък реакциите му стават по-слаби – трябва непременно да се направи консултация с педиатър или детски невролог.

При твърде бързо или твърде бавно затваряне на теменната фонтанела също трябва да се уведоми педиатъра и той ще прецени какво трябва да се предприеме.

Витамин D и калций се изписват на бебето само от лекар, тъй като неправилните дози могат да имат неблагоприятни последици за организма на кърмачето.

Нужни ли са специални грижи за фонтанелата?

Краткият отговор на този въпрос е „Не“. Разбира се, предпазливостта и вниманието към главичката на бебето са много важни. Тя трябва да се пази от силен натиск или травма при падане.

Разресването на косата на мъничето не е вредно, но е добре да става с бебешко гребенче или четка, тъй като те са с меки зъбци или косми.

Важно е да се спазват предписанията и съветите на педиатъра. Той ще проследява размерите на фонтанелата и темповете на нарастване на главата и ще следи дали всичко е в норма. Възможно е за бебетата, родени през зимата, да се предпише допълнително витамин D.

Препоръчително е да не се слагат прекалено стегнати шапки на главата на мъничето, защото те не са полезни за кръвообращението и нормалния растеж на бебешката главичка.

А иначе общите препоръки новороденото да бъде кърмено, ако е възможно, и да бъде извеждано всеки ден на разходка, ако времето го позволява, си остават валидни и като грижа за главичката и фонтанелата.

Трябва ли фонтанелите да се пазят от докосване?

Твърденията, че фонтанелите могат да бъдат увредени от докосване или че допирът до тях може да причини вреда на бебешкия мозък, са мит. Така че, родителите могат спокойно да галят новороденото по главата, да го къпят и решат. Мозъкът е достатъчно плътно защитен на мястото на фонтанелата и няма опасност от увреждане само защото това място е било докоснато.

Фонтанелите трябва да се пазят от натиск и острите предмети като ножица, моливи, флумастери трябва да бъдат държани далеч от главата на бебето, особено ако вкъщи има по-голямо дете.

Над статията работи: Яна Атанасова, Roditel.bg