Какви перилни препарати да използваме за бебешките дрешки?

Когато бебето се роди, възникват купища въпроси – как да го храним, как да го приспиваме, как да го обличаме? Не по-малко важно е обаче и как се грижим за неговите дрешки, спално бельо и всички видове тъкани, с които новороденото е в пряк контакт.

Едно от най-важните неща, които трябва да знаят родителите на бебенца под шест месеца е, че тяхната кожа е изключително чувствителна и деликатна, което налага специален режим на изпиране, отделно от другите дрехи и с подходящи перилни препарати.

За съжаление, не всички изпиращи продукти, които се рекламират като подходящи за бебета и малки деца, са винаги такива. Немалка част от тях съдържат „оптични избелители“, които покриват петната и ги правят невидими за окото, отразявайки светлината. Освен това, тези субстанции са с потенциал да предизвикат алергии, неразположения, раздразнение на кожата, лигавиците, очите и дихателните пътища. Масово предлаганите перилни препарати съдържат ПАВ (повърхностно активни вещества), както и оцветители,  ароматизатори и консерванти.


Как да разпознаем качественият перилен препарат, подходящ за бебета?

Първото нещо, което е валидно за препаратите от висок клас, които НЕ съдържат изброените по-горе вредни съставки, е че от тях не може да очаквате магически ефект още от първото изпиране, както и аромат, който трае с месеци. Да вземем за пример един много добър вариант, който отскоро е на българския пазар –  EcoEgg екологичното яйце за пране. Продуктът е от много висок клас, но в началото може да решите, че не е точно това, което сте очаквали. Бебешките дрешки могат да излязат от пералнята с жълти оттенъци, но това ще е само след първото пране. Причината е, че вероятно преди това те са били прани с класически препарат за пране и за един екологичен препарат е нужно време, за да почисти остатъците му.

Етикетите

Друго важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, са етикетите, както и на шрифта, изписан с малки букви. Обикновено там се крият куп вредни съставки, дегизирани под сложни научни имена.

Ароматът

Екологично чистите продукти ухаят добре, но са с деликатна, ненатрапчива миризма. Ако чувате гръмки реклами за аромат, запазващ се със седмици и дори месеци, това е сигнал, че съставът му е повече от неподходящ за малкото бебче. Новородените са чувствителни към миризми, ето защо – използвайте само препарати, които не дразнят деликаните им сетива.

Цената

Много хора смятат, че екологично чистите продукти задължително трябва да бъдат скъпи. Това обаче в никакъв случай не отговаря на истината. Ако се върнем към примера с яйцето за пране EcoEgg и съпоставим цената на единично пране, ще видим, че едно изпиране с подобен препарат излиза 0,08 лв., което е съвсем приемлива и дори ниска себестойност.

Съставките

Със сигурност това е основното нещо, което трябва да повлияе на избора ви. Един екологично чист прах за пране, с който да сте спокойни, че може да бъде използван, когато имате бебче у дома, трябва да е изработен изцяло от натурални съставки с природен произход. В същото време те трябва да имат добра ефективност на изпиране – затова се информирайте за сертификати и тестове от независими лаборатории (обикновено на самия етикет това е обозначено).

Добре е да знаем:
  • Винаги изпирайте дрехите на бебето отделно от тези на останалите членове на семейството, независимо дали става дума за деца или възрастни.
  • Ако забележите реакция, свързана със зачервяване, обрив или друг вид промени в кожата на бебето, непременно се консултирайте с педиатър.
  • Алергията към перилни препарати (както и към определени тъкани) се нарича „контактен дерматит“. Обикновено подобен тип реакции се получават именно, когато кожата на бебето се допре до тъкани, които са изпрани с перилен препарат, съдържащ съставки, които не са екологично чисти.
  • Ако тъканите го позволяват, изпирайте ги на по-висока температура.

 

 

 

ECOEGG „яйце за пране“ е иновативен продукт и е пълен заместител на праха за пране, подходящ за бебета. Само хвърлете едно ECOEGG „яйце“ в барабана на пералнята – без да е необходим прах, течен препарат, таблетки или гел.  Само с едно-единствено яйце могат да се постигнат до 720 пранета.

Двата вида минерални топчета в „яйцето“ вършат цялата работа, като произвеждат силна и все пак естествена, почистваща пяна, която успява да се справи с множество петна и мръсотия.

Прането с яйцето Ecoegg е много практично и за дрехите на останалите членове на семейството. Много добра идея е да се закупят 2 яйца с различен цвят- единият цвят е за бебешко пране, а другият- за пране за възрастни.