Кандидатстването в гимназиите става изцяло елетронно

класна стая

От Министерството на образованието и науката (МОН) въвеждат изцяло електронно подаване на документи за кандидатстване след седми клас. Това стана ясно по време на пресконференция в министерството.

Родителите могат да подадат заявления и на място в училищата, но и тогава те ще бъдат подадени електронно от длъжностното лице.

Миналата година 39% от родителите са се възползвали от възможността за електронно кандидатстване. Тази година министерството насърчава електронното кандидатстване чрез онлайн платформа.

В електронната система може да се избере училището и паралелката. За да се избере паралелка е необходимо да се въведе нейният код. Електронно се подава медицинско свидетелство само ако паралелката е професионална.

Балообразуването също е видно на платформата.

Без служебна бележка, черен химикал и документ за самоличност или бележник учениците в седми клас няма да бъдат допускани до национално външно оценяване и изпитите за кандидатстване след седми клас. Няма промяна във времетраенето на изпита – първият модул трае 60 минути, а вторият – 90 минути. За учениците със специални образователни потребности той е удължен с 30 минути.

Изпитът обаче е единен и няма допълнителен модул за кандидатстващите седмокласниците, обясни заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

„Взели сме мерки за сигурност, като в изпитните комплекти има уникални баркодове. Има възможност и за видеонаблюдение„, каза още тя. По думите ѝ изпитните комплекти вече са готови и ще бъдат изпратени до училищата.

До 27 юни се очаква резултатите да бъдат обявени. От 3 до 5 юли се подават документите за участие в класирането.

Михайлова призова за внимателно подреждане на желанията на учениците при кандидатстването.

След първото и второто класиране, ако учениците не се запишат, трябва да подадат заявление за следващо класиране.

162 са професионалните паралелки с дуално обучение. Най-много са заявени в областите електротехника, селско стопанство, транспорт и електротехника. В 18 общини са разкрити паралелки, които са нови за съответната община. Такива са машинен техник и системен програмист.

16 и 17 юни са обявени за неучебни дни с оглед смените и учениците в по-малките населени места.

Източник: News.bg

Коментарите са изключени.