Лекари искат инкриминиране на бременността под 16-годишна възраст

бременност тинейджър


Бременността на момичета под 16-годишна възраст да бъде инкриминирана и да не се допускат раждания в невръстна възраст. За това настояват русенски лекари по повод 14-годишна родилка, която отказала да изпълнява предписанията им.

През миналата година 8 момичета на възраст под 16 години са родили бебетата си в Русе. Три пъти повече са тези, които са в границата 16-18 години. По смисъла на закона те всички са деца, припомнят медиците в крайдунавския град. по думите им младите родилки са предимно без образование. Повечето от тях са ходили в началния курс, а други изобщо не са ходили.

„Трябва да се вземат много сериозни мерки по отношение на законодателството, което да инкриминира тези бременности поне под 16-годишна възраст. Това са деца – неукрепналата нервна система, детски начин на мислене. След като е криминално един възрастен да има интимни отношения с 14-годишна, за какво приказваме да бъдат бременни”, заяви началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс на Русенската болница д-р Георги Хубчев.