Лекари пяха с болни деца на коледния празник на болница „Здравето“

Фотограф: Емануил Вълков

Коледа е време не само за получаване на подаръци, но и за даряване. Преди всичко на добрина, усмивки и светлина. А няма нищо по-благородно от това да дариш празник на болно дете.

Това накара лекарите от болница „Здравето“ да направят приказна Коледа за лекуващите се при тях деца. Няколко дни преди светлия празник те заредиха малките си пациенти с коледно настроение като направиха истински концерт заедно с тях. Лекари и деца изпяха заедно „Зеленчуци, който не яде“, „Над смълчаните полета“, „Дъга“ и други любими детски песнички. На помощ на „Пеещите доктори“ се притекоха героите от  „Маргаритка“ – проект на Виктория Терзийска (група „Мастило“) и Яна Липованска, предназначен да радва децата с музика.

„Ние, детските лекари, имаме магическа  мисия – да лекуваме по каноните на медицината, но и да бъдем Лечители на детските души. Да лекуваме тъгата, да спрем проронването на сълзите в детските и родителски очи. Ето затова дядо Коледа ни навестява всяка година. Когато е при нас, ние му разказваме приказки, пеем му песни. И така връщаме палавото огънче на надеждата в очите на нашите  пациенти“, сподели д-р Ралица Делиганева, главен лекар на детското отделение в болница „Здравето“.

Д-р Пламен Митев, детски сърдечен хирург и управител на болница „Здравето“, разказа, че здравето на децата и спокойствието на родителите е основна грижа на целия персонал на здравното заведение. Това е и причината всяка година за тях да се организира коледно парти, което да ги зареди с приятни емоции и да не ги натъжава фактът, че посрещат светлия празник извън дома.

За емоционалното здраве на малките пациенти целогодишно се грижи и психолог. „Когато едно дете се разболее и се наложи то да бъде хоспитализирано, твърде често родителите са неподготвени, изпадат в паника, без да си дават сметка, че тяхното поведение всячески се отразява и рефлектира върху детето“, разказва Галина Аспарухова, психолог в болницата. Този стрес понякога е труден за овладяване и тук е мястото на психолога – да помогне за свалянето  на тази тревожност, овлядяването на емоционалните изблици на пациента и неговите близки. Клиничният психолог е „емоционалната патерица” на пациента по време на неговия болничен престой“, допълва тя.

Част от болничната атмосфера са и медицинските сестри, които обгрижват малките си пациенти с майчина любов и много усмивки. И така всяка Коледа чудото се повтаря…

Над публикацията работи: Деница Дженева