Калфин: Исканията на майките са смислени, но ще струват 1 млрд. лв. допълнително

В момента парични обезщетения за майчинство се получават за 2/3 от децата. Ако се приеме всички деца да получават такива, например в размер на 60 лв., това означава близо 1 млрд. лв. допълнително, обясни вицепремиерът и министър на труда и социалната  политика Ивайло Калфин пред Нова тв.

Всички искания на майките имат смисъл, но удовлетворяването им е въпрос на държавна политика и определяне на приоритетните й области.  Без рязане от другаде, няма как да бъдат изпълнени исканията им, коментира той.

“Трябва да сложим всички видове плащания за деца на масата и да видим дали има по-добър начин за разпределение на средствата. Ще обсъдим това в началото на 2016 г.”, каза Калфин. Министърът се ангажира скоро да се срещне с протестиращите родители и да коментира с тях възможностите за промяна на държавната политика по отношение на грижата за децата.

“Социална стабилност ще има тогава, когато намалеят социалните неравенства. Това е дългосрочен проблем, който не може да се разреши в рамките на една година. В интерес на цялото общество е пропастта между хората, живеещи в най-големи трудности и тези с най-големи доходи, да бъде по-малка.”, заяви още вицепремиерът. Той опроверга критиките от страна на БСП, че има замразяване на социалните плащания и, че се върви назад.

Министерство на труда и социалната политика е едно от малкото, които успяха да се вместят в заложения бюджет за тази година, каза Калфин. “Той не беше голям. Ако направихме нещо, то беше защото започнахме промени в плащанията на детски помощи, пенсионната система и т.н. Събираемостта се подобри. За съжаление в други сектори това не се случи.”, допълни той.

Източник: inews.bg

Comments are closed.