„Майчин дом“ получи 3 монитора за наблюдение на недоносени бебета

бебе новородено

Ценно дарение за недоносените бебета получи днес Клиниката по неонатология в столичната университетска АГ болница „Майчин дом”. Средствата в размер на близо 8000 лева бяха събрани по време на благотворително бягане, както и от родителите, участвали в голямото лятно бутане на детски колички, организирано от „Академия за родители“.


С парите са закупени три монитора, които ще се ползват от интензивното отделение на най-голямата неонотологична клиника в страната, пише Hospital.bg. Тези специални монитори се поставят на детските кувьози, за да подават точна информация за проследяване жизнено важните процеси в организма на бебетата. Без мониторите, наблюдението на недоносените е изключително трудно, несигурно и крие много опасности за грешки. В момента нашата клиника не разполага с нужния ни брой монитори, което ежедневно ни принуждава да ги местим от един кувиоз на друг, каза проф. Боряна Слънчева, началник на клиниката, съобщиха от „Майчин дом”.

На 11 юни тази година, благотворителното бягане се проведе едновременно в четири града – София, Варна, Бургас и Пловдив с каузата „За по-малко риск – повече шанс“. Досега на благотворителните бягания 5kmrun, всички градове разпределяха събраните си средства по места. От тази година е взето решение, всички пари да отиват в определен град, в случая първия е София. Така, с обединени средства от 4 града, ще има по-голяма сума, с която да се финансира по-мащабни и значими каузи.