Изследване: Мъжете наддават на тегло, когато станат бащи

деца, родители, хранене, списание родител, roditel.bg, отглеждане, възпитание

Better Writer Ad

Мъжете, които стават бащи наддават на тегло и повишават индекса на телесна маса, сочи ново мащабно изследване, цитирано от „Вашингтон поуст“. То изчислява броя мазнини в тялото въз основа на височината и теглото. Изследването е проведено сред повече от 10 000 мъже за 20 години.  За същия период от време мъжете, които не стават бащи действително отслабват.

Резултатите на Училището по медицина Файнбърг към Северозападния университет, бяха публикувани във вторник в „Американското списание за мъжко здраве“. Изследователите описват проучването си за Индекса на телесните мазнини (ИТМ) при бащинството и младите мъже като първо по рода си.

„Бащинството може да повлияе на здравето на младите мъже, дори повече отколкото влияе бракът“, заявява водещият автор Крейг Гарфийлд, доцент в Северозападния университет. „Колкото повече наддават бащите и колкото по-висок е техният ИТМ, толкова по-голям е рискът от развитието на сърдечно-съдови заболявания, както и диабет и рак.“

Стойностите за повишeно тегло се различава за бащите, които живеят с децата си и тези, които не го правят. Бащите, които живеят с децата си увеличават теглото си средно с  2,6% мазнини, а тези, които не го правят с 2%, а мъжете без деца свалят килограми.

„Когато имате деца вие имате нови отговорности и нямате време да се грижите за себе си така както някога сте го правили по отношение на физическите упражнения“, каза Гарфийлд. „Вашето семейство се превръща в приоритет.“

Проучването, започнало през 1994 г.,  е отчитало ИТМ при 10 253 мъже в четири различни етапи в живота им, вариращи между ранното юношество и началото на 30-те години.

Изследователите са взели под внимание и други фактори, които могат да влияят в наддаването на тегло, като например възраст, раса, образование, доходи, дневна активност и брак.

Източник: fakti.bg