Минималната работна заплата става 420 лева от 1 януари 2016 г.

работна заплата

Минималната работна заплата да стане 420 лева от 1 януари 2016 г. Това предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване, който парламентът прие на второ четене след повече от 6 часа дебати, съобщава „24 часа“. Пенсиите ще бъдат индексирани с 2,5%, или с 8,07 лв., но от 1 юли догодина, гласят приетите текстове.Така минималната пенсия ще стане 161 лв., а средната ще стигне до 331,62 лв. при 320,55 лв., колкото бе тази година. Таванът за максималните пенсии остана без промяна и догодина – 910 лв.


Предложението на ДПС бе минималната пенсия да бъде увеличена с още 10 лева от 1 юли 2016 г. до малко над 171 лева. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче заяви, че това би било провеждане на социална политика през бюджета.

Размерът на пенсията се определя от внасянето на осигуровки върху реални доходи, подчерта Стоянова. Скандал по време на дебатите за ДОО предизвика липсата на изказвания от депутатите от ГЕРБ и отсъствието на министри. Корнелия Нинова от БСП настоя за присъствието поне на социалния министър Ивайло Калфин, който обаче се оказа в Брюксел.

Минималният осигурителен доход на земеделците се увеличава от 300 на 330 лв. въпреки опитите на ДПС и БСП да защитят тезата си той да остане без промени.

Максималният осигурителен доход остава 2600 лв., колкото бе и през тази. В бюджета на ДОО е предвидено догодина детските да са 37 лв. за едно дете, 85 лв. за две и 130 лв. за три деца. Обезщетението за отглеждане на дете през втората година остава 340 лв. на месец. Бяха отхвърлени предложенията на депутати от ДПС и БСП то да бъде увеличено до размера на минималната заплата през 2016 г.

Според Менда Стоянова вече имало достатъчно детски заведения и в големите градове, така че майките да могат да се връщат на работа, а с увеличаване на обезщетенията това не се стимулира.

Не беше прието и предложението на Димитър Танев и група депутати от Реформаторския блок да се намалят разходите за инвалидни пенсии.

След бурни спорове и размяна на остри реплики депутатите запазиха без промяна и минималния дневен размер на обезщетението за безработица – 7,20 лв. Бяха отхвърлени две предложения за увеличението му до 12 лв. и 8 лв.

БВП стига рекордните 88,2 млрд. лв. през 2016-а

Бюджетът за 2016 г. влезе в пленарна зала без текстовете в преходните и заключителните разпоредби, които орязваха парите за полицаи и военни и които предизвикаха масовите им протести.

Те бяха извадени от него ден преди това по предложение на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

“Бюджетът, който е представен в парламента, покрива възможностите, които днес държавата може да направи за всяка секторна политика. Знаете, че има приоритети, които са част от формиращото се парламентарно мнозинство. Що се касае до системата за сигурност, смятам, че с оттеглянето на параграф от 9 до 16 темата засега е затворена”, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Във вторник на извънредното си заседание депутатите отделиха повече от 8 часа за бюджетите на здравната каса и на ДОО. Към 19 часа започнаха да пристигат министри от кабинета, а заседанието бе удължено до 22 часа.

Макрорамката на новия бюджет предвижда да произведе стоки и услуги за рекордните 88,2 млрд. лв., да се съберат 20,6 млрд. лв. приходи, може да се похарчат 10,9 млрд. лв. и да се направят 10,5 млрд. лв. бюджетни трансфери.

Бюджетният дефицит трябва да бъде 1,78 млрд. лв., което е около 2% от БВП. Таванът за поемане на нов дълг е фиксиран на 5,3 млрд. лв. Други до 3,9 млрд.лв. могат да се емитират по средносрочната програма за 8 млрд. евро, която бе одобрена с бюджета за 2015 г. Във фискалния резерв в края на 2016 г. трябва да има 4,5 млрд. лв. Планираните 600 млн. лв. от евентуална концесия на летище София ще отидат за оздравяване на БДЖ.
След като бяха одобрени от бюджетната комисия, депутатите потвърдиха увеличението с 10 млн. лв. на парите за култура. Те ще бъдат разпределени през културното министерство и общините и ще позволят да се вдигнат заплатите на служителите в музеи и библиотеки, които наскоро протестираха. С 20 млн. лв. – от 240 на 260 лв., бе увеличена и квотата за ваучерите за храна.

Макрорамката на бюджета предвижда още свиване на безработицата от сегашните 9,9 до 9,1%, 1,3% ръст на потреблението, намаляващ ръст на износа – от очакваните 8% за 2015 г. до 4,6% за 2016 г. (Виж таблицата). Проектобюджетът предвижда значително увеличение на капиталовите разходи – до 2,6 млрд. лв. при 858,7 млн. лв. за тази година.

За да бъде покрит изцяло рискът от каквито и да било финансови сътресения заради предстоящите стрестестове на банките и оценка на активите, финансовият министър Владислав Горанов предвижда “да се финансират и програми за финансова стабилизация и предоставяне на извънредна публична финансова подкрепа по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции, включително и чрез Българската банка за развитие”. Лимитът за този ресурс е 1,4 млрд. лв. Предвидена е и възможност държавата да дава гаранции на фонда за гарантиране на влоговете, в т.ч. и по заеми от външни кредитори до 900 млн. евро, или 1,8 млрд. лв. Бюджетът може да издава гаранции в полза на Българската банка за развитие до 1 млрд. лв.

С 570 млн. лв. се увеличават парите за социално подпомагане – до 11,897 млрд. лв., от които 8,727 млрд. са за пенсии. За образование са предвидени 3,121 млрд. лв., с близо 80 млн. повече от тазгодишните. За здравеопазване са заделени 3,94 млрд. лв., което е ръст от 54 млн. лв./БЛИЦ