МЗ предупреди за появата на мистериозен остър хепатит при деца в редица държави


Министерството на здравеопазването информира общопрактикуващите лекари и специалистите в България за регистрирани в редица държави случаи на остър хепатит при деца с неизвестна етиология.

С цел установяване на причинителите за всеки докладван случай лекарите трябва да изпращат проби в НЦЗПБ.

Става въпрос за предходно здрави деца на възраст от 2 до 5 години, които са хоспитализирани поради проявата на симптоми на остър хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и силно завишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L).

При някои от децата симптомите са присъствали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили усложнения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е завършила с благоприятен изход.

На 8 април Европейският център за контрол на заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността относно заболяването и да докладват за всички потвърдени и възможни случаи.

До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12).

Междувременно стана ясно, че на Световната здравна организация (СЗО) вече са докладвани най-малко 228 случая на хепатит с неизяснен произход при деца от 20 държави. Повечето са от Европа, но има и случаи от Северна и Южна Америка, западната част на Тихия океан и Югоизточна Азия.

Източник: btvnovinite.bg