На 24 ноември почитаме Света Екатерина

света екатерина

На 24 ноември Православната църква почита паметта на Света великомъченица Екатерина. Екатерина се е родила около 287 г. в Александрия. По това време градът е бил столица на Египет и един от най-важните градове. Баща й бил управител на града и девойката успяла да получи солидно образование, изучавайки трудовете на най-видните учени, поети и философи.

Днес имен ден празнуват всички с името: Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина, Катрин.

В народния календар празникът се почита като се меси погача и кравай, които се намазват с мед.Смята се, че когато погачата се раздаде на съседите и краваят се закачи на вратата на къщата или се хвърли на покрива, малките деца ще бъдат предпазени от шарка, а всички в дома ще бъдат здрави през следващата година.

Kогато родителите й решили да я задомят, Екатерина им заявила, че ще се омъжи само за онзи, който успее да докаже, че я превъзхожда по мъдрост и красота. Мнозина знатни младежи дръзнали да поискат ръката на благородната и умна Екатерина, но нито един от тях не успял да изпълни изискванията й. Тогава майка й, която тайно изповядвала християнската вяра, посветила и дъщеря си в нея и я завела при един отшелник, който да й даде съвет за живота.

Самотникът казал на девойката, че има само един момък, който е достоен за нея. Поискала Екатерина да разбере и да види знатния младеж, но трябвало да сънува първо и на сън да говори с Богородица. Този млад мъж бил Исус Христос.Когато заспала красавицата, Божията майка я приела, но синът божи не пожелал да я удостои дори с поглед. На сутринта отшелникът й казал защо Исус не иска да я погледне. Причината била, че не била кръстена.

След приемането на светото Кръщение девойката отново сънувала. Този път Исус я погледнал с благост и поискал Екатерина да му стане нетленна невеста. Младата жена обаче с кротост казала на Божия син, че не е достойна за него и ще бъде щастлива, ако може да стане негова рабиня. Като се събудила от чудния сън, видяла на дясната си ръка красив пръстен, а в съзнанието й още кънтели думите на Исус: “Не търси повече земен годеник.”

Макар да били мрачни времена за християните, които били гонени и изтезавани заради вярата си, Екатерина приела с радост и утеха своя годеник и участта си да бъде вечна рабиня на Божия син.

Тогава нов езически владетел се възкачил на трона в Александрия имладата жена се опълчила на неговите жертвоприношения и вярност във фалшивите богове. Разгневен, но и удивен от красотата на девойката, управникът решил да я съблазни с богати дарове и обещания за почести и слава. Тя отказала и била хвърлена в тъмница.

Но подвигът и смелостта й не останали незабелязани. Жената на владетеля пожелала Екатерина да я посвети в християнската вяра. Същото сторили и мнозина от придворните и знатните мъдреци. Богоугодната мисия на девойката още повече разгневила  управника и той заповядал тя да бъде разпъната на колело с шипове. Щом се докоснала до колелото обаче, то се разпаднало, защото Исус бдял над своята рабиня. Безсилни да извършат докрай мъчението, палачите я обезглавили. Това се случило през 305 г. Преданията разказват, че тогава ангели взели тялото на девойката и го отнесли в планината Синай. Три века по-късно на това място император Юстиниан I основал Синайския манастир, който оцелял във времето и останал като хранилище на ценни раннохристиянски ръкописи.