Над 10 000 деца отново останаха без градина в София

гневно ядосано дете

\

Над 10 000 деца за поредна година остават без ясла и детска градина в столицата. В сряда от Столична община обявиха, че 10 802 деца са приети на първо класиране за детските градини и ясли. В същото време обаче са кандидатствали 23 622, от които 2 559 посещават и към момента детска градина, но желаят да бъдат преместени в друго детско заведение.

От 13 май започва записването на приетите деца. Срокът е до 17 ч. на 27 май 2022 г,., добавят от общината. Към 16 часа бяха изпратени имейли до родителите с приети деца, съобщава Mediapool.

Официално от общината признават, че се очаква недостиг от 7 400, от които около 1500 за деца в първа и втора градински групи. Столичната администрация очаква броят да се намали дотолкова чрез още две предстоящи класирания.

Всички некласирани деца на 5 и 6 години ще бъдат обхванати предвид задължителния характер на предучилищното образование, добавят още оттам.

Следващите класирания ще са на 28 май и на 4 юни 2022.

От общината добавят, че в момента се изграждат 20 нови сгради на детски градини и ясли в различни райони на столицата. До края на година се очаква да приключи строителството на 14 от тях, като ще бъдат разкрити допълнително още над 1100 места за деца в градински групи.

В началото на април в Столичния общински съвет се разрази лют спор за новите детски градини, които ще се изграждат през настоящата година. Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че за това се заделят над 56 млн. лв., които ще са за 22 нови сгради на детски градини и ясли и за 3 училища. Общинските съветници от опозицията обаче обориха тези данни.

Източник: Mediapool.bg

Коментарите са изключени.