Над 70% от 12-годишните у нас имат профил в социалните мрежи

Докато завършат 4. клас, децата вече масово имат профил във Фейсбук, макар да не са достигнали позволената у нас възраст за това – 14 г. Според различни изследвания делът на учениците под 12 г., които вече са в социалните мрежи, е между 73 и 90%. Те се регистрират, като въвеждат фалшиви данни за възрастта. А родителите са безсилни да противодействат.

Попаднали в мрежата, подрастващите стават уязвими и за капаните в нея. Всяко четвърто дете у нас на възраст от 9 до 17 г. вече е било жертва на онлайн тормоз, а между 18 и 20 на сто от тийнейджърите са го упражнявали. На практика абсолютно всички деца от 3. до 12. клас са въвлечени в това, защото гледат такова съдържание, което се разпространява. Обикновено те асоциират себе си с жертвата или с агресора.

Това обяви Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Вече 14 г. той се занимава с проблема и обучава деца и родители. Апостолов води и в Пловдив „Родителска среща” на тема „Деца, смартфони и смартродители” – съвместна инициатива „Теленор”, Асоциация „Родители” и Националния център за безопасен интернет. Тренингът подготви майки и бащи как да изградят у децата умения за безопасно поведение в мрежата, да провокират критично мислене и съмнение кой стои отсреща при комуникация в интернет.

40% от профилите във Фейсбук са с невярна информация за човека. Ако непознат поиска сприятеляване, как да се провери дали не се крие зад фалшива самоличност? Първата крачка е да се направи проверка на името в Гугъл, посочва Апостолов. Най-често тя не дава резултат. Затова е добре да се пусне посоченият имейл в търсачка. Проверете и неговата снимка в Гугъл и мислете има ли логика човекът, за когото се представя, да е свързан със съдържанието, което се показва като резултат, съветва той. Ход N4 е да се зададе контролен въпрос, на който се знае отговорът. Когато учи на този алгоритъм ученици по учебните заведения, Апостолов получава различни предложения за възможни въпроси. Ако човекът отсреща се представя за връстник, може например да бъде попитан от кое училище и кой клас е. „Не питайте кой е директорът, защото може веднага да провери в сайта на школото. Но ако училището е във вашия квартал, сигурно сте чували за ученик или учител там. Подхвърлете реплика: „Имате една ужасна учителка по химия. Как й беше името?”, подсказва Апостолов. За такива хитри засичания на информацията обикновено се сещат повече момичетата. Експертът съветва такова проиграване да се направи заедно от родителя и детето. Признайте му, че не разбирате колкото него и го накарайте да ви покаже, това печели тийнейджъра, той се усеща по-значим, а възрастният има възможност да го „потренира” неусетно, съветва Георги Апостолов.

„Децата винаги ще са по-добри от нас в технологиите. Даваш му таблет и след 30 минути то вече прави с него неподозирани неща. Но това не значи, че е дигитално грамотно. През това, което на него му е интересно да прави в нета, ние можем да подготвим критично мислене. Ако просто му забраним да е там, то ще го прави скришно и на практика така ще го подканим да има опасно поведение”, казва Георги Апостолов.

За и против

Детето няма задължителните 14 г., но иска да има профил във Фейсбук. Какво да стори родителят? Според експертите, ако откаже категорично, детето ще го създаде самичко, въвеждайки измислена възраст, за да преодолее отхвърлянето от системата. И после ще се крие от родителите. Точно така постъпват 73% от децата във Фейсбук, които са под възрастта лимит.

Според специалистите, макар да е против правилата, полезният ход за самото дете е родителят да създаде профил заедно с него. В този случай да зададе възраст под 18 г. Това ще задейства вътрешни рестрикции и защити. Фейсбук например следи за комуникация с пълнолетни, има настройки за сигурност и не показва реклами със съдържание за потребители над 18 г.

Измислете си семейна парола

Родителят и детето да си измислят парола, която знаят само те. Това може да е полезен ход, за да се пресече опит за злоупотреба от непознат и телефонна измама. „В САЩ вече имаше случай с 13-годишно момиче, на когото мъж обяснил, че родителите му са го пратили да го прибере от училище. Девойката „изпитала” непознатия за семейната парола. Като не могъл да я каже, повикала полицията”, разказва Георги Апостолов.

У нас се е натъквал и на куриози с обратен знак. Надзирател в затвора, наясно с триковете на педофилите, подготвял дъщеря си да не вярва на никого. Един ден се наложило наистина да помоли приятел да я вземе от училище. Вместо да тръгне с него, тя го ритнала с все сила. Най-добрият ход е, вместо да настръхваме, постепенно да градим критично мислене, съветва Георги Апостолов.

Коментарите са изключени.