Остър недостиг на учители дни преди началото на учебната година

първи клас записване, Списание Родител, Родител.бг

Остър недостиг на учители дни преди началото на новата учебна година. По данни на регионалните инспекторати около 1500 преподаватели се търсят в цялата страна. Нужните специалисти обаче може да се окажат много повече, тъй като Министерството на образованието не води централизирана статистика, съобщава News7. Най-сериозен е проблемът в Бургас, Стара Загора и София-град.


Проблемът с недостига на педагогически персонал се задълбочава с всяка изминала година. Младите преподаватели са рядкост или изключение. За сериозния недостиг на педагогически персонал предупреждават и синдиактите. Според изчисленията на профсъюзите около 6000 учители ще се пенсионират по новите промени в Кодекса на труда. Проблемът се задълбочава и заради така нареченото изтичане на мозъци зад граница.

Сериозният недостиг на педагогически персонал е особено осезаем в предучилищното и началното образование. Търсят се най-вече кадри с чужд език, както и учители по природо-математическите науки.
Ниското заплащане продължава да бъде един от основините фактори, отблъскващ младите от професията.

Обещанията от страна на правителството са от първи октомври възнагражденията на учителите да нарастнат с 10 %. Представителите на синдикатите обаче настояват за по-големи увеличения. В същото време десетки училища в малките населени места в страната остават без първокласници. В големите градове, обаче битката за най-малките ученици продължава, съобщава Нова телевизия.

Част от училищата не успяват да приемат всички кандидати, но в други все още има свободни места. Почти 65 000 деца ще прекрачат от тази есен за пръв път училищния праг. И тази година най-много първокласници има в София – малко над 10 000. Във Видин обаче броят на децата е с 16 пъти по-малък – едва 678 деца.