Нов неврологичен кабинет отваря врати за деца и възрастни

Better Writer Ad

Нов неврологичен кабинет за деца и възрастни ще отвори врати в Диагностично-консултативния център на УМБАЛ „Александровска“. В него ще се се извършват обстойни прегледи на мозъка както на деца, така и на възрастни, предаде Bulgaria ON AIR. Пациентите ще бъдат изследвани с нов апарат за Електроенцефалографията (ЕЕГ).

„Този апарат е от няколко седмици. Той е с доста големи възможности. Изследването е подходящо за всякаква възраст, има голяма диагностична стойност при различни заболявания“, посочи д-р Краси Станчева в „България сутрин“. Тя допълни, че изследването е абсолютно безвредно и не се изисква някаква специална подготовка за него.

„При някои от пациентите се изисква и медикаментозно лечение, което е основано заедно с комплексно обслужване с детските психиатри. Затова апаратът е много полезен в насока на правилното развитие на дадено дете“, подчерта още д-р Станчева.

Д-р Красимира Станчева е най-новото попълнение в състава на ДКЦ „Александровска“. Завършила е Ленинградския педиатричен медицински институт (днес Санкт Петербург) и има три специалности – по педиатрия, неврология и клинична електрофизиология.

Д-р Станчева ще извършва неврологичните прегледи, консултации и ЕЕГ (при необходимост) на деца и възрастни, по договор с НЗОК. С деца работи всеки делничен ден от 9 до 11ч., а с възрастни от 12 до 15ч. Записване за преглед и/или ЕЕГ става в к-т №10 на партера на Клиниката по нервни болести, а също и на тел. 0877915852.

„Електроенцефалографията (ЕЕГ) е неинвазивен диагностичен метод, за който не се изисква специална подготовка и е напълно безболезнен, обяснява специалистката. Продължителността на изследването е около 30-40 мин. С ЕЕГ се извършва електрофизиологичен мониторинг, наблюдение и записване на електрическата активност на мозъка, за диагностика и мониториране на всички заболявания, свързани с нарушения на мозъчната активност – епилепсии, деменции, туморни или мозъчно-съдови заболявания, черепно-мозъчни травми, някои психотични състояния и др.

При деца методът се прилага най-често за определяне характера на главоболието, при разстройства на съня, след черепно-мозъчна травма, при хиперактивни деца, с аутизъм или епилепсия, при фебрилни гърчове, при състояния с изоставане в нервно-психическото развитие и др. Електродите изпращат информация към компютър, който записва електрическата активност на мозъка на хартиен носител или ги показва на екрана. Някои състояния, например пристъпи, могат да се установят посредством промените в обичайната електрическа активност на мозъка“, допълни още д-р Станчева.

Източник: Puls.bg