Нова терапия спасява недоносени бебета

 акушерка

Нова терапия с азотен окис спасява недоносени новородени, които не могат да дишат сами. Благодарение на нея момченце, родено едва 500 грама вече е добре и е у дома си, предаде News7. В университетската болница „Майчин дом“ от няколко месеца има апарат, който помага на бебетата в тежко състояние. Той обаче е временно даден, а лечебното заведение търси средства да го закупи.

На 13-ти февруари, едва в 25-та седмица от развитието си, малкият Йоан идва на бял свят. И започва борбата за оцеляване. Йоан тежи само 500 грама, не може да диша сам и е включен на апаратна вентилация. Всеки ден за него е борба за живот. За късмет по това време в „Майчин дом“ се въвежда нова терапия с азотен окис и лекарите дават шанс на новороденото.


Терапията стимулира белите дробове на недоносените деца и ги предпазва от хронична белодробна болест и фатален край.

Апаратът е в университетската болница благодарение на съвместен проект в Медицинския университет и ще остане в неонатологията до края на юли. Междувременно се събират пари, за да може болницата да купи апарата и медикаментите за него, които не се покриват от здравната каса, защото терапията е иновативна.

Подобно на тази щастлива история и други недоносени могат да получат своя шанс. За купуването на апарата трябват още 18 хил. лв.

Можете да помогнете с дарителско съобщение на DMS номер 17 777 с текст NEDONOSENI.