Нови правила при отпускането на детски надбавки

Обмислят се промени в критериите за отпускане на детски надбавки, за да може да се вдигне подоходния критерий за получаване на месечните помощи за деца на 450 лв. Сега право на помощ имат всички семействата с доход до 400 лв. на член от домакинството, пише “24 часа”.

“Ще предложим критерият да бъде съобразен с очакваното увеличение на минималната заплата през следващата година от 460 на 510 лв.”, заяви социалният министър Бисер Петков на заседание на ресорната комисия в парламента.

Идеята е да не отпадат работещи семейства с по-ниски възнаграждения. На това изискване отговарят над 411 000 родители. От ведомството не са правили изчисления още колко родители ще получат право на месечна помощ след увеличението.

Ще се търси възможност за увеличение и на самите детски надбавки за следващата година, заяви министър Петков. Сега родителите на едно дете получават по 37 лв., тези на две деца – 85 лв., а за всяко следващо дете – по 35 лв. С колко могат да се повишат надбавките за догодина обаче, ще зависи от възможностите на бюджета за 2018 г.

В нито една икономическа дейност няма договорени минимални осигурителни прагове, отчете още Петков пред социалната комисия. Работодателите за втора година поред отказаха да участват в договарянето им. Сега държавата трябва да реши дали да се вдигнат административно, или да се запазят на сегашните нива. Петков ще направи обществена дискусия, за да се претеглят всички “за” и “против”.

Comments are closed.