Нови правила за прием в детските градини в София влизат от следващата учебна година

Столичната община въвежда уседналост при приема в детските градини от учебната 2020-2021 г. Промените в наредбата за прием в детските градини и подготвителни групи бяха одобрени от общинския съвет днес.

Така от другата година правилата за прием в забавачка ще наподобяват тези за първи клас, където също уседналостта е основен критерий. „По този начин ще се осигури възможността детето да посещава най-близката до неговия адрес детска градина. Този принцип ще работи точно по модела на първи клас“, обясни зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. Най много точки ще се дават за постоянен или настоящ адрес в административния район на забавачката в продължение на повече от 2 години – 3 т. Ако живеят там между 1 и 2 години малчуганите ще получават 2 точки. Отделно бонус ще има и за адрес на територията на цялата Столична община. За адресна регистрация в София над 2 години ще се добавят 2 точки, а между 1-2 години – 1т.

Ново при приема през тази учебна година е че няма да има разлика в точките за постоянен, или настоящ адрес в административния район на детската градина. И двата адреса ще носят по 2т.

От „Московска“ 33 затягат контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла малчугани. Ако хлапетата не тръгнат на ясла до 60 дни и на градина до 30 дни след началото на учебната година, ще бъдат отписани. Досега можеха да отлагат този срок с медицински бележки.

Друга промяна в правилата за прием е, че бележките от личен лекар за удостоверяване, че детето страда от хронична болест няма да важат, а ще трябва родителите да предоставят решение от ТЕЛК. Намалява се и квотата за прием на хлапета с хронични заболявания от 5 на 3 в група. Само 2, вместо 3 деца със специални образователни потребности ще може да има в една група.

Източник: в-к Монитор

НАМЕРЕТЕ НИ ВЪВ FACEBOOK