Нови правила за прием в детските градини в София

Нови правила за прием в столичните детски градини се предвиждат от следващата учебна година. Според готвените промени, в групите, вече ще има повече деца, а с предимство ще са тези на работещи родители и студенти, предаде Nova TV.

С цел да се предотвратят злоупотребите с фалшиви медицински диагнози се затяга и контролът при прием на деца, с хронични заболявания. Допустимият брой в група пада от 5 на 3. А децата със специални образователни потребности ще са 2, а не 3 в група, както досега.

В яслените групи пък местата се увеличават от 18 на 23, там, където капацитетът позволява. В момента за ясла чакат над 5 500 деца. По изчисления на общината след промените се очаква вратите на забавачките да се отворят за поне 700 нови деца.

Вместо по една вече ще се дават по 2 точки по критерий местоживеене в близост до градината, както и за работещи родители или студенти. Бонус ще има и за децата с по-големи братя и сестри в същата градина. Промените обаче подлежат на обществено обсъждане.

Проблемът с недостига на места може да се реши само чрез строежа на нови детски градини, твърдят от инициативния комитет на родителите.

Свободните места в столичните градини ще бъдат обявени на 18-ти март.