НЗОК ще раздели клиничните пътеки за деца и възрастни

Увеличение на цените на всички клинични пътеки, свързани с педиатрията, както и на всички пътеки, свързани с пулмология както за възрастни, така и за деца, да бъдат повишени от 1 юни. Това са предложили от Българския лекарски съюз (БЛС) на Надзорния съвет на НЗОК и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев след днешната им среща.

„На тази първа среща ние внесохме нашите конкретни предложения за промени в сега действащото НРД.  Предлагаме абсолютно всички пътеки, свързани с педиатрията, както и всички пътеки, свързани с пулмология и за възрастни, и за деца

да бъдат повишени с определен процент от 1 юни

Предстои изчисление от самата Каса и от нашите експерти да се уточни с колко точно“, каза пред журналисти председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Нека да видим какво ще покажат цифрите. Не е въпрос да икономисваме или да надхвърляме тази сума, а е въпрос на анализ.  Не можем да кажем точна цифра, защото ще има двойно финансиране – веднъж от резерва на Касата, който Надзорния съвет ще освободи и втори път – от Министерството на здравеопазването през Наредба 3“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че преобладаващата част от това увеличение би трябвало

да отиде за увеличение на заплатите на персонала

Предложено е също да има увеличение на шест пътеки, които се работят предимно от общинските болници като остър и хроничен пиелонефрит, хронична сърдечна недостатъчност, токсикология. „Има и  една малка част от детската хирургия, която е на изключително високо ниво – с малко случаи, но изключително голяма социална значимост, защото касае малки деца с много тежки хирургични проблеми. Те се лекуват само на две места – в Пловдив и в София. Там също предлагаме да има значително повишение на цените на пътеките, за да може тази високоспециализирана дейност да бъда добре финансирана“, каза още д-р Маджаров.

„Клиничните пътеки, които са били общи за деца и възрастни, ще бъдат разделени и предлагаме

те да бъдат финансирани изцяло в пакет „педиатрия“

Например неврологичната пътека за лечение на коренчови заболявани, която в момента е една и съща и за деца, и за възрастни. Разделянето на пътеките е политика, която цели да се издигне педиатрията на ново ниво, за да може в бъдеще да очакваме да се повиши интереса на колегите към тази специалност“, допълни д-р Маджаров.

По думите му е напълно възможно увеличените цени да започнат да действат от 1 юни, тъй като дори да бъде разписан анекса към НРД след тази дата, той може да влезе в сила от 1 юни.

С промените в НРД за първи път пулмологията и педиатрията ще бъдат изведени като приоритет. „Досега лекарите настоявахме да не се дава превес на една или друга специалност, но живота ни опроверга. Виждаме как в нашите среди има превес на едни специалности, а други са на път да изчезнат. Това е изключително опасно за цялото общество. Има региони, в които няма педиатър, да не говорим за пулмолог. Има места, в които се затварят педиатрични и пулмологични отделения, поради липса на специалисти“, каза д-р Маджаров.

„Приемането на тези ни предложения от НЗОК ще има голям ефект и върху детската болница, защото ние сме отделили голямо внимание точно на трето ниво пътеки, по които се лекуват деца с много тежки заболявания. Колкото до таксата за прегледи на деца е въпрос, който Лекарският съюз е поставял винаги, тъй като смятаме, че специалистите-педиатри са дискриминирани. Всички останали имат право на потребителска такса. Тази социална политика е добра, но

не може да се води за сметка на лекарите

Категорично искам да заявя, че не желаем родителите да бъдат натоварвани с допълнителни финансови средства. Би трябвало заедно с държавата да намерим механизъм, по който колегите педиатри да се чувстват оценени“, завърши той.

Следващата седмица предстои нова среща между БЛС, Надзорния съвет и министъра.

Министър Ананиев коментира и готвената от министерството методика за изчисление на работните заплати. Той каза, че тя е готова, но са постигнали споразумение с БЛС да бъде изпратена официално първо на тях, а Лекарският съюз да изрази своето становище. След това тя ще бъде представена на ресорния съвет и едва след като всички страни изразят мнението си, ще бъде представена публично.  „Нали трябва да направим нещата както трябва?! Не трябва да се фиксираме върху една дата. Ние искаме да направим нещо добро за медицинския персонал“, каза министър Ананиев.

Източник: Zdrave.net

Коментарите са изключени.