Пак криза с ваксините за деца, спират реимунизациите

От здравното министерство се надяват проблемът да се реши скоро

ваксини, имунизация, Списание Родител, Родител.бг
По-малко от година след поредния проблем с ваксините за деца, се оказва, че реимунизациите у нас отново са спрени. Причината била, че нямало достатъчно количества ваксини, тъй като фирмите, които ги доставят, не са се явили на обществените поръчки за такива, съобщи „Дарик”.От здравното министерство съобщиха наличността, с която страната разполага, ще стигне за два месеца. Държавата се надява дотогава проблемът да бъде решен.
Фирмите, които трябва да осигуряват ваксините за децата, не желаят да участват в обществените поръчки у нас, разказа председателят на пациентски организации „Заедно с теб” Пенка Георгиева.

Според шефа на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас доц. Любомир Киров причината за това е в държавата – здравното министерство прави краткосрочни поръчки за ваксини.

Дадохме предложение как да се промени тръжната процедура, как да се правят заявки за няколко години напред ваксините и да се предвиждат повече като се заявяват. Само че никой ясно не се напъна да ни чуе”, коментира той.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари обаче призоваха здравния министър д-р Петър Москов „да се откъсне за малко от промените в Закона за здравното осигуряване и да обърне внимание на българските деца”.

От Здравното министерство обясниха, че имат ваксини за имунизации за два месеца напред, но, за да стигнат те, са спрени реимунизациите. От министерството допълниха и че до две седмици трябва да се обяви нова обществена поръчка и ако не се яви производител, ще се мине към директно договаряне.